Viticultorii vranceni au gasit noi solutii pentru a rezista pe piata

viticultoriiPentru a rezista pe piata unde trebuie să facă față concurenței vinurilor importate la preț de apă plată, viticultorii vranceni cer cateva solutii salatoare, si anume, negocierea directă cu marii producători de pesticide și de carburanți care să ofere produse în cantități mai mari, la prețuri mai mici.

 

Viticultorii s-au reunit, ieri, în sala de ședințe a Direcției Agricole Vrancea pentru a stabili ce trebuie făcute în anul 2015, ce măsuri trebuie să adopte pentru a rezista pe o piață unde trebuie să facă față concurenței vinurilor importate la preț de apă plată din Spania sau Italia și intereselor marilor producători din România. Primele măsuri ar fi negocierea directă cu marii producători de pesticide și de carburanți care să ofere produse în cantități mai mari, la prețuri mai mici.

Este o regulă de bază a economiei de piață pe care viticultorii încearcă să o introducă și în modul tradițional de a lucra via din Vrancea. Președintele Federației Viticultorii, inginerul Manole Toader, care a condus ședința de ieri, a arătat că este nevoie de o discuție directă cu producătorii de pesticide pentru a nu se mai repeta situații din anul trecut. Atunci, podgorenii s-au simțit înșelați când au văzut că substanțele folosite în tratarea manei și făinarei nu dau rezultate și trebuie să folosească doze duble și chiar triple față de recomandările producătorilor. Ori, acest lucru nu vor să se mai întâmple și să piardă producțiile de struguri. În plus, a arătat inginerul Manole Toader, prin achiziţia unor cantități mai mari de substanțe, se poate negocia un preț mai mic ceea ce ar duce la scăderea costurilor pentru podgoreni.
O soluție asemănătoare este pentru motorina folosită în lucrările agricole. Deși în acest moment este oferită o scutire parțială de acciză pentru motorina din agricultură, suma economisită este considerată foarte mică de către viticultori. „Noi cheltuim cincizeci de milioane pentru motorină iar ei ne dau înapoi două milioane. Iar banii îi vedem după un an de zile și teancuri de hârtii“, a subliniat un viticultor din Vârteșcoiu. Inginerul Manole le-a spus celorlați podgoreni că trebuie discutat direct cu marii distribuitori de carburanți pentru achiziția unor cantități mai mari de motorină, la un preț mai mic. Au fost purtate primele discuții și se pare că există un interes din partea celor de la Lukoil și Soccar pentru realizarea unui asemenea contract.

Impozit pe amenzile fiscului

Discuțiile nu au ocolit nici proiectul Legii Viei și Vinului care urmează să fie discutată la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților înainte de a fi votată în plen. Nemulțumirile viticultorilor se referă în special la restricțiile impuse la vânzarea de vinuri în cramele declarate ca antrepozit fiscal dar și la noile condiții pe care vrea să le introducă Ministerul Agriculturii la autorizarea plantațiilor de vie folosite la vinurile de masă. Unul dintre viticultori a arătat că autoritățile române impun condiții foarte dure pentru funcționarea cramelor, lucru care nu se regăsește în Germania sau Italia. Doar la noi în țară o cramă autorizată ca antrepozit fiscal trebuie să aibă separat fiecare sector de activitate, de la butoaie învechire, cisterne, stații îmbuteliere pentru ca la final să nu aibă voie să vândă nici măcăr o sticlă de vin, chiar dacă eliberează bon fiscal. Pentru a face acest lucru ar trebui înființată o altă firmă care să cumpere vinul de la antrepozit. De altfel, aceste condiții dure împiedică și înființarea unor crame pensiuni, după modelul italian, la care vizitatorii să poate locui efectiv, servi masa și cumpăra o sticlă de vin. „În Stuttgart am fost la cramă unde nu era nimic la fel ca la noi, deschideai ușa la cramă și intrai în restaurant cu două cofere de vin. Era un lucru deosebit să le arăți clienților unde produci vinul. Iar la noi îți dau amendă de două sute de milioane lei vechi dacă ai vândut din antrepozitul fiscal. Pentru că nu este deductibilă, amenda trebuie să o treci la profit și să plătești și impozitul de 16% pentru ea“, a sublinitat podgoreanul.
În ceea ce privește autorizarea plantațiilor de vie folosite la vinurile de masă, inginerul Manole Toader a arătat că este o măsură care lovește direct zecile de mii de producători de struguri din Vrancea. Practic, unii funcționari din Ministerul Agriculturii ar dori ca plantațiile de vie folosite la vinurile de masă să fie autorizare anual. Ori, a arătat inginerul, este o situație aberantă pentru că aceste plantații se află deja în Registrul electronic al plantațiilor și sunt verificate de inspectorii Direcției Agricole. Mai mult, taxa care ar trebui plătită nu se justifică atât timp cât nu este o situație similară ca la vinurile cu Denumire de Origine Controlată sau Indicație Geografică, unde există o degustare anuală pentru clasarea sau declasarea producției.

Festivalul Bachus să dureze mai mult

Pe lângă nemulțumirile față de tratamentul la care sunt supuși viticultorii și-au făcut loc și propunerile pentru ca vinurile vrâncene să fie mai bune și mai cunoscute. George Țigănuș, de la Casa de vinuri Vingex, a arătat că tinerii nu au cultura vinului iar acest lucru se vede în restaurante. Ori dacă tinerii se îndreaptă către alte băuturi, precum berea, mult mai promovată în clipuri publicitare, acest lucru are efect direct asupra vânzărilor de vin. În aceste context, George Țigănuș a subliniat că este nevoie de somelieri dar și de întâlniri periodice ale producătorilor unde să fie degustate vinurile proprii. Ar fi un schimb de experiență care nu ar duce decât la creșterea calității vinurilor. O altă propunere a vizat Festivalul Internațional al Viei și Vinului Bachus. Tot patronul de la Vingex a arătat că Festivalul are o durată prea scurtă și ar trebui ca evenimentele din cadrul acestuia să fie pe o periodă mai lungă. „Ar trebui să fie pe o perioadă mai lungă, de două săptămâni sau chiar o lună, cum este Oktoberfest la nemți. Sunt oameni care vor să vină și poate că în acele trei zile au un eveniment, o nuntă, și nu pot veni. Ar trebui discutat cu organizatorii, să fie stabilită o dată sigură și o perioadă mai lungă a festivalului“, a subliniat George Țigănuș.

Direcția Agricolă pregătește normele de venit

Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, i-a invitat pe podgoreni la primele discuții asupra proiectului normelor de venit pentru impozitul din agricultură. Acestea sunt aprobate de specialiștii Fiscului în baza propunerilor realizate de Direcția Agricolă. Constandache a afirmat că în aceste zile se fac ultimele calcule, conform metodologiei legale, iar primele discuții cu asociațiile de producători agricoli vor avea loc în această săptămână. „Invit asociațiile producătorilor agricoli să vină miercuri la discuțiile pe care le organizăm asupra proiectului normelor de venit pentru acest an. Ţinem cont de opinia agricultorilor și trebuie să discutăm cu ei despre normele de venit propuse“, a afirmat directorul Constandache. Acesta a explicat că, potrivit metodologiei legale, specialiștii Direcției Agricole iau în calcul la stabilirea normele o medie a prețurilor de producție, a costurilor și a veniturilor obținute în ultimii trei ani. Ulterior stabilirii normelor, propunerile vor fi transmise la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi, urmând să fie folosite la calcularea impozitului pe veniturile din agricultură ale persoanelor fizice. Procedura a fost introdusă în 2013, când s-au folosit norme de venit valabile la nivel naţional. Fermierii au protestat în faţa acestei metode, arătând că productivitatea în agricultură diferă de la o regiune la alta, în consecinţă şi normele de venit, respectiv impozitul pe care îl plătesc ţăranii ar trebui să fie diferenţiat. Iar calculele făcute pentru 2014 le-au dat dreptate. Specialiștii Direcției Agricole au arătat că veniturile țăranilor sunt mult mai mici în realitate decât au crezut specialiștii de la București. În unele cazuri, normele de venit s-au redus chiar de trei ori față de anul 2013.

www.monitorulvn.ro

Scris de la 19/01/2015. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *