Vaslui: Peste 48 de mii hectare de culturi agricole afectate de seceta, pierderi de aproximativ 37 de milioane de lei

agricole Seceta a facut prapad si in culturile agricole din judetul Vaslui, parjolind aproape 50 de mii de hectare de grau, porumb si floarea soarelui.

Potrivit reprezentantilor Direcției Județene de Agricultură, pagubele cele mai insemnate sunt la cultura de grau, suprafata distrusa  fiind de peste 30 mii hectare.

Reprezentantii Direcției Județene de Agricultură Vaslui spun că județul se confruntă cu o secetă puternică, ce a afectat peste 48.000 de hectare de teren agricol.

Potrivit directorului DJA Vaslui, Gigel Crudu, pagubele cele mai mari sunt la culturile de grâu — pe o suprafață de 30.000 de hectare, porumb — pe 7.500 de hectare și floarea soarelui — pe 7.400 de hectare, însă de suferit au avut și culturile de orz, orzoaică, rapiță, muștar, viță-de-vie, soia, legume, livezi sau pășuni. Datele privind efectele secetei au fost centralizate în peste 80 la sută dintre comunele județului.

„Acțiunea de centralizare a informațiilor continuă, având în vedere că la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, constatarea și evaluarea pierderilor este în continuare în desfășurare. În urma calculelor rezultă un nivel estimativ al pierderilor de aproximativ 760 de lei pe hectar, ceea ce înseamnă la cele peste 48.000 de hectare afectate, pierderi de aproximativ 37.000.000 de lei. Situația este una dificilă pentru producătorii agricoli”, a declarat directorul DJA Vaslui, Gigel Crudu.

La nivelul județului Vaslui, deficitul de apă din sol diferă foarte mult de la o zonă la alta și se situează la valori de 100 — 150 de litri pe metrul pătrat.

„În unele zone din județ putem vorbi de o secetă severă, în timp ce în altele ne confruntăm cu o secetă moderată”, a mai adaugat  Crudu.

Directorul DJA a subliniat că în cazul în care în perioada următoare se vor înregistra precipitații semnificative, șanse mai au culturile agricole de primăvară, în special cele de porumb și floarea soarelui semănate mai târziu. De asemenea, ploile ar mai putea influența pozitiv culturile de sfeclă de zahăr, livezi, vii și pășuni.

Scris de la 31/07/2015. Adaugat in Actualitate,Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *