Un nou soi de ovaz de toamna – Lovrin 27 T

ovaz de toamnaStaţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin propune un nou soi de ovaz de toamna – Lovrin 27 T .Va prezentam principalele caracteristici:

portul plantei la înfrăţire este erect; tulpina are o înălţime medie de 108 cm, cu 5 noduri; paniculul are în componența sa 6-7 etaje, iar portul acestora este semierect; · boabele au formă oval-alungită, de culoare galben-maronie.

Primul bob are tendința de aristare; · masa a 1000 de boabe (MMB) este de 31 g şi masa hectolitrică ( MH) 47 kg/hl; · aparține la grupa soiurilor precoce; · de la răsărit la înspicat sunt necesare în medie 206 zile, iar de la înspicat la maturitate 40-50 de zile, evitându-se perioada de arșiță și secetă din vară; · este rezistent la rugina coronată, rugina neagră, făinare şi iernare, mediu rezistent la tăciune; Soiul de ovaz de toamna Lovrin  este rezistent la secetă, scuturare şi mediu rezistent la cădere si are capacitate de înfrățire bună; · a realizat în rețeaua experimentală ISTIS producții de peste 5000-6000 kg/ha, depăşind martorii de referință în medie cu 10%; · în condiții climatice şi mai ales tehnologice optime, producția de boabe poate depăși 6000-7000 kg/ha; · conținutul în proteină brută este de 13-15,5%; · însușiri de calitate ușor superioare ovăzului de primăvară; · conținut mai ridicat de grăsimi; · procentul de amidon poate fi mai mare cu 6-7%; · a realizat în medie pe trei ani, în rețeaua experimentală ISTIS o producție de 5077 kg/ha.

 

Eficiența economică:  rentabilitatea culturii sporeşte odată cu semănatul în epoca optimă (25 septembrie-10 octombrie) și folosirea unor doze echilibrate și raţionale de îngrășăminte.

Domeniul de aplicabilitate: Noul soi de ovaz de toamna Lovrin  se poate cultiva în vestul şi sud-vestul țării dar și în alte zone cu ierni mai puţin aspre.

 

Unitatea elaboratoare: STAȚIUNEA DE CERCETARE – DEZVOLTARE AGRICOLĂ , LOVRIN Autor: I.Toma

Scris de la 11/08/2015. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *