Trei italieni au pus pe picioare o ferma in Delta Dunarii

Trei frati italieni, investitori  importanti pe piata europeana a energiei verzi, ne demonstreaza ca se poate face agricultura si in Romania,in Delta Dunarii .Cei trei  au concesionat o suprafata mare de pamant de la statul roman si au reusit sa scoata profit dintr-o ferma distrusa,de care nu s-a mai ocupat nimeni,din anii ’90.

In cinci ani, italienii au investit 11 milioane de euro, din care 4 milioane – fonduri europene.

La inceput , italienii, cu avere estimata la peste 40 de milioane de euro au venit in Romania sa inceapa o afacere in domeniul energiei. Dar s-au lovit de legislatia dificila si s-au hotarat sa investeasca in agricultura. La conducerea fermei au pus un roman pe care l-au cunoscut la ei in  Romania.

„Experienta din Italia mi-a dat cu totul alta lumina asupra afacerilor, asupra organizarii firmei, chiar daca am avut o firma. Care era diferenta? Rigoare, disciplina, increderea in oameni”, spune Mariana Cernodolea.

Italienii au angajat tineri, abia iesiti de pe bancile facultatii. Florin este unul dintre ei. La 26 de ani era numit director tehnic la ferma italienilor.

„Am implementat un proiect de silozuri de patru milioane de euro. Cheia succesului este sa fii devotat, sa fii bine organizat in ceea ce faci”, crede Florin Saulea

Ferma ecologica a italienilor se intinde pe o suprafata de  13 mii de hectare si functioneaza dupa reguli stricte.

Italienii nu au apelat au apelat la sevciile  zilierilor ,un lucru  firesc  pentru agricultura romaneasca. Sunt 150 de angajati permanenti cu salarii intre 1600 de lei si 3500 de lei.

Muncitorii primesc trei mese de pe zi. Ingredientele – legume, carne, lapte, oua – provin de la ferma proprie. Din respect pentru animale, la cererea unuia dintre italieni, porcilor li s-a facut si  o…piscina.

Angajatii au primit conditii ca in Italia, dar li s-a cerut sa si munceasca dupa regulile de acolo.

„Cand avem incertitudini ca persoana ar fi sub influenta alcoolului, trimitem pe cineva, ii face un alcooltest, se intocmeste un referat.”

In camp, totul este mecanizat. Iar sistemul de irigatii a fost refacut cu 1,6 milioane de euro.

Rezultatele s-au vazut imediat: culturile de grau, orz, rapita si floarea soarelui arata ca la carte. Vorbim de cultura ecologica, pentru ca suntem in biosfera delta dunarii. Pentru ca nu au voie sa foloseasca substante chimice, italienii au adus chiar si stupi care sa ajute la polenizarea culturii de floarea soarelui.

„Culturile nu sunt chimizate, padurile nu se stropesc si mierea este biologica. Pe locul unde a fost amplasate stupina prezenta a fost mai mare decat in celelalte parti, cam 700 de kg mai mult la hectar”

Cei trei frati italieni, care se numara printre cei mai importanti investitori straini din tara noastra, au prins curaj si dupa ce au pus pe picioare o plantatie de palmieri in Indonezia, se apuca de agricultura si in Etiopia.

Sursa: Pro TVitalien

Scris de la 22/06/2013. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *