Tratament pentru combaterea daunatorilor la ceapa si usturoi

ceapaCunoscut ca cel mai mare daunator, musca de ceapa (Delia antiqua) este un daunator care ataca atat plantele tinere, cat si pe cele mature. Daunatorii  isi fac aparitia la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai, odata cu incalzirea vremii.Combaterea acestora se poate face doar prin aplicarea de tratamente.

Protejati culturile de CEAPA si USTUROI prin aplicarea tratamentului I impotriva daunatorilor : musca cepei ( Delia antiqua G1 ) musca usturoiului ( Suillia lurida Meig ), gargarita cepei (Ceuthorrhynchus , G1 )si gandacului rosu al cepei (Lilioceris merdigera ) arve si adulti .

Larvele de musca produc daune bulbilor de ceapa si usturoi iar larvele gargaritei cepei si gandacului rosu ii intalnim in interiorul frunzelor de ceapa .In interiorul unei frunze pot fi 8-9 larve.

Frunzele plantelor atacate isi pierd turgescenta se ingalbenesc , se usuca ceapa devenind improprie consumului in stare proaspata .

La Bulbii atacati tunicile devin maronii umede si urat mirositoare .Pe suprafata lor se instaleaza ciuperci si bacterii saprofite care determina putrezirea tesuturilor.

Adultii acestor daunatori( G1 ) devin activi incepand cu jumatatea lunii aprilie – inceputul de mai . Efectuati tratamente chimice la toate culturile de liliacee.

Perioada optima de tratament : 2-3- 4 frunze a plantelor de ceapa si usturoi.

Se foloseste unul din produsele de protectia plantelor :

Actara 25 WG – 0,02 % sau Laser 240 SC -0.04 % sau Mospilan 20 SG ( Krima 20 SG )- 0, 025 % sau Reldan 22 EC – 0.2 % sau Novadim Progress ( Sinoratox 400 EC )– 0.2 %

NU tratati ceapa verde pentru consum curent !!!!

Tratamentul 2 se repeta dupa 7 zile (daca se foloseste produsul Reldan sau Laser)si 10- 12 zile, daca se folosesc celelalte produse .Aparitia adultilor este foarte esalonata .

Alte recomandari :

 • Nu se consuma ,,ceapa verde‘‘ din loturile tratate cu insecticid decat dupa 3 – 7 – 14 – 21 zile , functie de remanenta produsului folosit .

 • Pentru aderenta solutiei pe plante , in solutia de stropit se adauga OBLIGATORIU un adeziv ( Nu Film sau Silwet Gold 0.1 % sau Aracet 0.2 % sau Toil 0.5 % )

 • Folositi si fungicidul Bravo 500 SC – 0.2 % in amestec cu insecticidul. Are o buna aderenta la suprafata frunzelor. Preveniti si bolile din cultura .

 • Solutia sa ajunga SI la nivelul solului , langa colet .

 • Nu aplicati tratamentul daca viteza vantului depaseste 4-5 m / s ;

 • La prepararea solutiei se vor respecta concentratiile si dozele recomandate;

 • In cazul folosirii altor produse de protectia plantelor omologate se tine cont de remananta produselor respective Cititi cu atentie toate instructiunile . Respectati Timpul de Pauza inscris pe ambalaj.

 • Amestecul se face in rezervorul aparatului de stropit ; Efectuati tratamentul dus – intors . Frunzele de ceapa sunt tubulare .

Se vor lua masuri pentru protectia mediului inconjurator. Se vor respecta cu strictete normele de lucru cu produse de protectia plantelor , cele de securitate a muncii , protectia animalelor, albinelor stiut fiind ca pesticidele sunt toxice pentru om , animale, albine . Ing. Angelica Baciu Oficiul Fitosanitar Cluj

Scris de la 10/05/2015. Adaugat in Starea culturilor. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Un Comentariu la Tratament pentru combaterea daunatorilor la ceapa si usturoi

 1. Costin Leontin Răspunde

  01/04/2017 la 12:27

  Sunt bucuros ca v-am aflat pe internet.Am o gradina ce cuprinde:pomi din categoria samburoase si samantoase(aproximativ 50 buc.),vie cu 15 soiuri(de la hibrizi pana la nobile,11.5 ari ), legume, zarzavaturi,etc.Am programe pentru stropiri,dar din pacate anul trecut 2016 am fost foarte pagubit la samburoase de monilioza.In acest an sunt deja pregatit sa-mi tratez culturile cu macerat de urzici.Sunt curios de parerea dvs.Va multumesc si astept cu multa nerabdare recomandarile.Cu mult respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *