Struguri mai putini, dar vin de excepție!

 struguriDaca in 2013 productia de struguri a fost de 950.000 de tone cu 27% peste cea din 2012, care se ridica la 746.000 tone, anul acesta, potrivit estimarilor facute de Patronatul Național al Viei și Vinului (PNVV) productia de struguri va fi mai mica cu cel putin 25 de procente.
Desi productia de struguri se va situa sub nivelul ultimilor 3 ani, nici recoltatul nu se poate face in perioada optima din cauza precipitatiilor.

„Avem un an atipic. 2014 este un an cu o producție diminuată față de 2012 cu 25%. Vreau să punctez că anul 2013 a fost un an cu o producție de struguri și de vin foarte mare și de aceea nu facem referire la anul de producție 2013. Au fost regiuni viticole afectate de grindină, cu preponderență Banat, Mehedinți, Drăgășani și Tulcea. Precipitațiile au fost duble cantitativ față de anul precedent, iar acest lucru a îngreunat campania agricolă în general, de la tratamente până la cules. Culesul strugurilor este întârziat cu două săptămâni față de o perioadă normală”, a declarat directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
Potrivit acestuia, pretul vinului nu ar trebui sa creasca, o scumpire a vinului ar fi nejustificata deoarece exista suficiente stocuri de vin.
” Eu nu prognozez o creștere de preț a vinului la raft. Afirmația o fac și pe fondul producției record din anul 2013 atât în România cât și la nivel european. Avem stocuri, sunt cramele pline de vinuri și nu cred că se justifică o creștere a prețului de vânzare. Toată lumea vrea să își maximizeze profitul, dar pe fondul crizei economice se încearcă soluții pentru eficientizarea costurilor. Vreau să repet că nu avem o producție foarte proastă, există doar o diminuare a producției, dar pe partea de calitate va fi un an bun”, a mai declarat Ovidiu Gheorghe.

Scris de la 19/09/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *