Standarde pentru evitarea eroziunii solului

solului

Ce trebuie sa faca fermierii pentru a evita eroziunea solului.Potrivit prevederilor Ordinului MADR/MMP, privind bunele conditii agricole si de mediu in Romania, fermierii trebuie sa respecte in anul 2014 mai multe standarde GAEC.

Pentru a respecta aceasta conditie, este necesar ca pe timpul iernii cel putin 20% din suprafata totala a terenului arabil din cadrul fermei (nu fiecare parcela in parte) sa fie acoperit cu culturi de toamna sau culturi perene. Suprafetele de teren arabil lasate nearate peste iarna vor fi luate in calculul procentului de suprafata acoperita de vegetatie pe timpul iernii. De asemenea, terenul arabil nelucrat, intretinut in bune conditii agricole si de mediu, poate fi considerat ca acoperit cu vegetatie. Acoperirea cu vegetatie sau resturi vegetale pe timpul iernii se verifica in perioada noiembrie-decembrie, pe toate parcelele de teren arabil ale fermei, inclusiv pe parcelele cu suprafata mai mica de 0,3 ha.

Eroziunea solului, provocata de precipitatiile si vanturile din timpul iernii (indeosebi pe terenurile in panta sau nisipoase), se reduce semnificativ daca aratura pentru culturile prasitoare se va executa in primavara, si nu imediat dupa recoltarea culturilor, miristea si resturile vegetale fiind lasate pe loc peste iarna.

Scris de la 29/08/2014. Adaugat in Actualitate. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *