Spaga la Directia Silvica Cluj

spagaLa Directia Silvica  Cluj se practica spaga pentru mentinerea unor angajati pe functii. Informaţia apare în motivarea arestării preventive a directorului Traian Mariş. Potrivit judecătorului, angajaţii plăteau conducerea pentru a-şi menţine posturile şi pentru a acoperi furturile de lemn din păduri. Într-un denunţ din dosar apare şi numele fostului director Ioan Morar,care si el ar fi primit spaga sute de mii de euro,scrie ziua de cluj.

Magistratul care a dispus arestarea preventivă a directorului  Directiei Silvice Cluj precizează în hotărâre că împotriva infracţionalităţii „gulerelor albe” trebuie acţionat cu fermitate şi că în cadrul instituţiei pe care o conduce inculpatul ,angajaţii plătesc cotizaţii în stil mafiot,pentru a ramane pe posturi.

„Din documentele  de la dosarul de urmărire penală (…) transpare faptul că în cadrul Direcţiei Silvice Cluj se manifestă o conduită profesională a angajaţilor acestei instituţii care conduce la concluzia că se practică strângerea unor cotizaţii în stil mafiot, plăţi ce ar părea să fie făcute pentru asigurarea posturilor, funcţiilor şi pentru acoperirea furturilor de material lemnos, activităţi ilicite în care s-ar părea că sunt implicaţi majoritatea angajaţilor acestei instituţii, evident sub oblăduirea şi protecţia inculpatului”, a precizat judecătorul. Avocatul directorului arestat spune că este prea devreme pentru a se trage astfel de concluzii.

„De la formularea de către martorii denunţători a două denunţuri şi până la a se proba şi a se dovedi că aceasta era practica la nivelul instituţiei e un pas mare, trebuie administrate probe”, spune avocatul inculpatului, Călin Budişan.

Tot în motivarea arestării preventive se arată că într-unul dintre cele două denunţuri apar numele mai multe persoane, printre care şi cel al fostului şef al Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar.

Fostul sef al Directiei Silvice Cluj nu înţelege cum a apărut numele său în dosar şi spune că nu a fost chemat la DNA. „Folclorul este mare şi oamenii pot să vorbească orice”,mai ales despre masurile luate de Ioan Morar.

Ioan Morar a precizat că a luat măsuri împotriva pădurarilor din zona de munte atunci când era în funcţie.

Actualul director, Traian Mariş, este acuzat de procurori că ar fi pretins între 4.000 şi 10.000 de euro de la trei pădurari din zona de munte Mărişel pentru a-i menţine pe posturi şi pentru a nu-i sancţiona disciplinar. Mariş a fost prins în 15 aprilie cu 10.000 de lei marcaţi de DNA, bani pe care îi primise de la un pădurar.

Hotărârea de arestare preventivă din 18 aprilie a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, care se va judeca peste două zile.

Scris de la 23/04/2013. Adaugat in Silvicultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *