Sfaturi utile pentru infiintarea rasadnitelor

Sursa de incalzire constituie cea mai dificila problema a infiintarii si exploatarii rasadnitelor.Apa calda, curentul electric si gazele nu pot fi folosite, acestea nefiind rentabile datorita costurilor ridicate. Cea mai acesibila sursa de combustibil ramine gunoiul de grajd.
Rasadnitele cu incalzire biologica sunt alcatuite din:toc,ferestre,patul cald si substratul de cultura.Tocul rasadnitei se confectioneaza din scandura cu grosimea de 3_4 cm , latimea tocului e de 1,5 m iar lungimea de 4 m.Pentru consolidarea tocurilor se bat pe lungime la interval de 4m tarusi, cu sectiunea de 8 cm si lungimea de 60 cm.Tot pe lungimea tocului se fixeaza transversal la un interval de 1-2 m rigle cu sectiunea de 5 cm si lungimea de 1,5 m.Acestea vor servi atit la fixarea tocului ,cat si la sustinerea ferestrelor.Ferestrele sau ramele au dimensiuni de 1,5 x1 m si se confectioneaza din rigle cu sectiunea de 5 cm, iar sproturile intermediare din sipci cu sectiunea de 4 cm.Pe sproturi se fixeaza sticla taiata in foi de 21 cm latime si 22-38 cm lungime , suprapunand sticla superioara peste cea inferioara, pe 2 cm ca si tiglele pe acoperis.Un cimp de sticla va avea lungimea de de 1,4 m in care sunt incluse segmentele suprapuse.Nu se fac ferestre cu o sigura foaie de sticla, deoarece nu rezista la manevre.In mod obisnuit , rasadnitele se instaleaza pe patul cald asternut la suprafata solului.
Rasadnitele acoperite cu polietilena pot fi infiintate la fel numai ca se foloseste folie cu grosimea de 0,25-0,15 mm in loc de sticla.
Rasadnitele reci se infiinteaza prin asezarea tocurilor direct pe sol si nu beneficiaza direct de radiatia calorica solara. Acestea pot fi acoperite cu ferestre din sticla sau material plastic daca se infiinteaza primavara sau toamna.

rasad

Scris de la 20/02/2013. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *