Sef de la DSVSA Constanţa, ridicat de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani

 ConstanţaConsilierul superior din cadrul Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța, Mihai Pucere  a fost retinut de  procurorii DNA Constanța, acesta este acuzat de luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare a banilor în formă continuată.
Totodată este urmărită penal şi persoana juridică „Kiraelenys” SRL Constanța (societate în cadrul căreia dețin calitatea de asociați fiica, respectiv soția lui Mihai Pucerea), pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, ambele în formă continuată.
Din ordonanța de punere în mişcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada 1 noiembrie 2013 – 8 ianuarie 2014, Pucerea, în calitate de medic veterinar în cadrul Circumscripției Sanitar – Veterinare Zonale Constanța a DSVSA Constanța, având ca atribuție de serviciu, printre altele, certificarea respectării condițiilor sanitar – veterinare de către persoanele juridice care efectuează operațiuni de export şi tranzit de furaje şi subproduse care nu sunt destinate consumului uman în Porturile Maritime Constanța şi Constanța Sud – Agigea, a pretins în mod repetat sume de bani cu titlu de mită de la patru societăți comerciale în schimbul eliberării certificatelor veterinare solicitate de către acestea. În mod concret, pretinderea mitei s-a realizat prin intermediari, persoane care îl contactau pe inculpat în calitate de agenți maritimi, în numele şi în interesul celor patru societăți comerciale beneficiare ale respectivelor certificate veterinare, şi cărora acesta le remitea facturi fiscale emise de către SC „Kiraelenys” SRL Constanța, prin care se atesta, în mod nereal, efectuarea unor servicii de dezinfecție la bordul navelor menționate în conținutul certificatelor veterinare.
Astfel, utilizând drept paravan firma „Kiraelenys” SRL Constanța, înființată de către membrii familiei sale şi având sediul social declarat la domiciliul său, în perioada de referință, Pucerea a încasat de la cele patru societăți comerciale beneficiare ale certificatelor veterinare, cu titlu de mită, suma totală de 193.474 lei (echivalent a circa 43.000 euro). Pentru a disimula caracterul fraudulos al primirii banilor, a creat aparența încasării legale acestora, în contul unor servicii pretins prestate de firma „Kiraelenys” SRL Constanța în beneficiul plătitorilor, dar neefectuate în realitate.
La data de 27 ianuarie 2014, procurorii anticorupție au dispus reținerea lui Mihai Pucerea pentru 24 de ore. Față de SC „Kiraelenys” SRL Constanța s-a solicitat interdicţia de a desfăşura activități de natura celor în exercițiul sau cu ocazia cărora au fost comise infracțiunile.
Marţi, Pucerea urmează a fi prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Scris de la 28/01/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *