RuralNet organizează dezbaterea La sfat cu statul ca să creștem satul!

RuralNetRuralNet-  rețeaua pentru dezvoltare comunitară organizeaza, miercuri, 10 iunie, la ora 09:30, în sala Safir a Hotelului Marshal Garden din Bucuresti(Bd. Dorobanti, nr. 50B), dezbaterea La sfat cu statul ca să creștem satul.

Zonele rurale acoperă 87,1% din suprafața României, iar agricultura rămâne cea mai importantă activitate și o sursă esențială de venit pentru gospodăriile din acest spațiu (doar 3,2% din totalul angajaților din economia țării fiind în mediul rural).

40% din populația țării locuiește în sectorul rural, ceea ce înseamnă că orice politică publică ce vizează acest sector afectează aproape jumătate din populația țării.

Dezbaterea va fi structurata pe urmatoarele teme:

 

 

  • Experiența acumulată de ONG-uri care activează în dezvoltarea comunitară rurală. Ce exemple de succes există și ce dificultăți întâmpină grupurile de acțiune locală (GAL-urile), întreprinderile sociale sau asociațiile de producători;

 

  • Perspectiva finanțatorilor publici și privați asupra dezvoltării rurale;

 

  • Oportunități și provocări viitoare pentru ONG-uri și Programul Național de Dezvoltare Rurală;

 

  • Cum susținem prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 implicarea și contribuțiile la dezvoltarea rurală a organizațiilor neguvernamentale?

 

În cadrul evenimentului lansăm, de asemenea, campania de advocacy a rețelei Ruralnet ce vizează accesul ONG-urilor la finanțări PNDR, având ca scop pe termen mediu și lung creșterea capacității rețelei de a influența politicile publice care afectează organizațiile mici și grupurile informale din mediul rural.

 

Problemele care au afectat până în prezent accesul ONG-urilor la finanțări PNDR s-au plasat în zona criteriilor de evaluare, implementării diferitelor tipuri de activități, decontării cheltuielilor sau interpretării și aplicării limitative a prevederilor procedurale din ghidurile aplicanților și ale beneficiarilor.

 

Campania este inițiată în cadrul proiectului “RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară”, implementat de Fundația PACT în parteneriat cu Fundația CIVITAS Cluj-Napoca și Centru de Asistență Rurală Timișoara și finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG România.

RuralNet este singura reţea de dezvoltare comunitară la nivel național care contribuie activ la procesul de elaborare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Direct sau prin membrii săi, RuralNet face parte din organisme consultative ce vizează dezvoltarea și monitorizarea de politici publice și programe de finanțare cu fonduri europene aferente Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Fondurilor Europene. Astfel, RuralNet este membră în:

  • Comitetul de monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020,
  • 4 din 6 grupuri tehnice de lucru PNDR 2014-2020 (Leader, Inovare, Infrastructură rurală, Dezvoltare economică în mediul rural),
  • Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014-2020.

 

 

Scris de la 02/06/2015. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *