Ritmurile vegetative la speciile de toamnă se vor desfăşura mai lent în majoritatea zonelor.Buletin agrometeorologic 23 – 29 Octombrie

toamnăPe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, ritmurile vegetative la speciile de toamnă se vor desfăşura mai lent în majoritatea zonelor de cultură, iar în depresiunile nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare vor fi stanjenite şi chiar stagnate temporar.

 

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare (40-100%) şi răsărire (10-100%), precum şi înfrunzirea (10-40%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă se va afla la germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi înfrunzire (4-14 frunze), îndeosebi în sudul şi sud-estul țării.
Sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele
suprafeţe. În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor putea desfăşura pe ansamblu, în condiţii relativ bune.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor, se va situa în limite
satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Pe suprafeţe extinse din Muntenia, Dobrogea şi Moldova, local în sud-vestul Transilvaniei şi nord-vestul Crişanei, se vor menține deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi chiar extremă.

 

Caracteristici meteorologice
Vremea caldă din primele zile ale perioadei va intra treptat într-un proces de răcire accentuată, aceasta devenind mai rece decȃt în mod normal, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2…20°C, la începutul intervalului, valori mai ridicate cu 1…8°C în raport cu normele climatologice şi -6…8°C în restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1…11°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -1…23°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -10…16°C, în majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scăzute (-10…0°C) semnalȃndu-se în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei, fiind condiții de producere a brumei şi înghețului la sol.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori
de 3…17°C, optimă pentru desfăşurarea proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă înfiinţate până la această dată.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, dar şi mixte (ploaie, lapoviță şi ninsoare) în jumătatea de nord a Moldovei, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului. Ȋn prima parte a perioadei, în zonele deluroase, sud-vestice şi nord-estice, cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Scris de la 23/10/2014. Adaugat in Actualitate. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *