Există un risc ridicat de introducere a bolii petelor negre în UE prin importurile de citrice din Africa de Sud

bolii petelor negreMasurile de intensificare a controalelor asupra importurilor de citrice din Africa de Sud, care are ca scop protejarea introducerii bolii petelor negre in UE, este insuficientă și sunt necesare acțiuni mult mai ambițioase, spun reprezentantii fermierilor europeni.

Secretarul-General al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, a afirmat: „Decizia adoptată contribuie la îmbunătățirea situației actuale, însă nu este suficientă. Ar trebui respectate pe deplin recomandările formulate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în februarie, în care se specifică faptul că există un risc ridicat de introducere a acestei boli în UE prin importurile de citrice contaminate cu boala petelor negre.

Acordul de astăzi permite îmbunătățirea controalelor actuale, însă nu prevede măsurile care ar trebui adoptate dacă sunt depistate mai mult de 6 loturi contaminate. Solicităm Comisiei UE să introducă măsuri cu aplicare automată pentru a restricționa importurile de citrice din Africa de Sud dacă se depistează mai mult de 6 loturi, conform recomandărilor EFSA. Nu dorim să ne regăsim în aceeași situație ca anul trecut, când au fost interceptate aproape 40 de loturi, iar UE a adoptat măsuri abia la sfârșitul sezonului de export. Ne-am confruntat cu un risc sporit de
contaminare în ultimul sezon, și nu dorim să se repete situația anul acesta.

De asemenea, dorim să se aplice măsuri mai stricte și la punctul de destinație.”Acesta a continuat: „Dacă boala pătrunde în UE, daunele ar fi enorme, cu costuri uriașe pentru statele membre, producători și cooperativele agricole. Multe locuri de muncă și întreprinderi mici depind de acest sector, atât din amonte, cât și din aval, acesta având un rol crucial pentru economiile anumitor regiuni producătoare din sudul Europei.

Sănătatea plantelor reprezintă o chestiune de primă importanță pentru UE, fiind esențială protejarea sectorului agricol împotriva bolilor de import. Este mai bine să prevenim astfel de situații. Solicităm așadar UE să adopte măsuri mai ferme pentru a preveni introducerea bolii petelor negre în UE prin importurile de citrice contaminate din Africa de Sud.”

Scris de la 30/05/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *