Reprezentanţii APCPR cer modificarea Ordinului nr. 1438/2014 privind aprobarea sistemelor de sancţiuni pentru Măsura 125 „Plăţi privind bunăstarea animalelor”

APCPRJoi, 26 noiembrie 2015, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a avut la sediul Ministerului o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România  APCPR.

Principala temă a discuţiilor a vizat pericolul evoluţiei Pestei Porcine Africane în România, fiind identificate astfel de focare la circa 150 km de graniţa estică a ţării noastre. În acest sens, Directorul executiv APCPR, dna. Tudor Stanca a propus un set de măsuri suplimentare de biosecuritate pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane, în contextul actual de evoluţie a bolii. Între acestea, au fost menţionate programe de informare a populaţiei şi a micilor crescători, stabilirea unui buget pentru acţiunile de prevenire şi control, crearea de acorduri şi acţiuni transfrontaliere.

Totodată, reprezentanţii APCPR au ridicat problema creării unui grup de lucru la nivelul MADR pentru analiza propunerii de modificare a Ordinului nr. 1438/2014 privind aprobarea sistemelor de sancţiuni pentru Măsura 125 „Plăţi privind bunăstarea animalelor” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 prin preluarea prevederilor din Regulamentul 640/2014 privind sancţiunile ce se aplică pentru plăţile directe şi pentru ecocondiţionalitate şi dezvoltare rurală.

Ministrul Achim Irimescu a precizat că va analiza propunerile reprezentanţilor APCPR cu privire la constituirea unui grup de lucru cu reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi ai Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

De asemenea, Achim Irimescu a adăugat că, în ce priveşte problema Pestei Porcine Africane, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltare Rurale, împreună cu autorităţile statului responsabile de acest domeniu, vor analiza propunerile transmise de către reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România pentru a identifica cele mai bune soluţii în vederea prevenirii răspândirii acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

O altă temă ridicată de conducerea APCPR a fost activarea Măsurii 14 – Bunăstarea animalelor și alocarea unui buget al acesteia. Ministrul Achim Irimescu a precizat că intenționează să poarte o discuție cu Comisia Europeană în acest sens.

Scris de la 27/11/2015. Adaugat in Zootehnie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *