Iurie Leancă a pus ştampila pe primele lăzi cu struguri de masa care vor fi exportaţi in Romania

iuriePremierul moldovean Iurie Leancă a pus stampila pe primul lot de struguri de masa pe care Republica Moldova ii va exporta catre Romania.

Membrii Asociaţiei Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova vor exporta strugurii de masă în ambalaj european, care corespunde tuturor standardelor internaţionale. Iurie Leancă a pus ştampila pe primele lăzi cu struguri care vor fi exportaţi peste hotare. Prima partidă, cu soiuri de struguri albi Arkadia şi cel autohton, roşu, Codreanca, este destinată pentru Bucureşti, România. Premierul a afirmat că este impresionat de calitatea viţei-de-vie pe care a văzut-o la Budeşti. „Nu mai e nimic din abordarea de altă dată, când se culegea totul la rând. Am văzut altă abordare, un ambalaj modern şi produs foarte gustos. Producătorii au înţeles cât de important este să te asociezi”.

Despre avantajele asocierii şi importanţa dezvoltării viticulturii şi în special, a producerii strugurilor de masă au vorbit Ministrul, Vasile Bumacov şi Vice ministrul Gheorghe Gaberi, care au venit şi cu detalii în susţinerea tezei privind implementarea pe larg a acţiunilor programate de extindere a suprafeţelor de viţă de vie , dar şi de căutare a noilor pieţe de desfacere a producţiei.

De menţionat, că viticultorii asociaţi au beneficiat de susţinere de la IFAD şi de la Banca Mondială, de subvenţii pentru a plantarea butaşilor şi pentru construcţia frigiderului de pre răcire şi păstrare a strugurilor.

La faţa locului, Premierul Iurie Leancă şi ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a discutat cu membrii Asociaţiei şi despre dificultăţile cu care se confruntă fermierii şi care ar fi cele mai bune metode de a le soluţiona.

Asociaţia Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova are 150 de membri, dintre care doar zece deţin terenuri agricole mari, ceilalţi având până la cinci hectare.

Scris de la 14/08/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *