Putregaiul cenusiu la legume

Putregaiul cenusiuFluctuatiile de temperatura au un efect negativ asupra culturilor de legume.Zile innorate si ploioase urmate de zile cu soare favorizeaza puternic aparitia si dezvoltarea putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea), una dintre cele mai pagubitoare boli ale legumelor cultivate atat in spatii protejate (sere, solarii) cat si in camp. Atacul ciupercii Botrytis cinerea este favorizat de umiditatea ridicata (peste 90% mai multe zile la rand, temperaturi scazute, lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea).

Simptomele bolii

Boala poate aparea pe toate organele aeriene ale plantei, deseori pe inflorescente. Simptomul cel mai frecvent la infectarea cu putregaiul cenusiu este ofilirea brusca a tesuturilor suculente cum sunt tulpinile si frunzele tinere. Zona atacata prezinta la inceput simptome de decolorare apoi se acopera cu un mucegai cenusiu, alcatuit din fructificatiile ciupercii.

Atacul cel mai pagubitor si caracteristic apare pe fructe (atat tomate cat si castraveti), sub forma unui putregai umed si moale la locul de insertie al pedunculului, la suprafata caruia se dezvolta din abundenta sporii ciupercii de culoare cenusie. Fructele bolnave se desprind cu usurinta si cad la suprafata solului.
  Masuri de prevenire si combatere a putregaiului cenusiuPentru a preveni aparitia bolii sunt necesare urmatoarele masuri:
aerisirea cat mai buna a serelor/solariilor pentru scaderea umiditatii relative a aerului;
evitarea irigarii seara sau in timpul noptii;
evitarea cat mai mult a lucrului cand plantele sunt pline de roua;
indepartarea din cultura cu mare grija in pungi de plastic a fructelor/plantelor infectate
utilizarea mulcirii totale a suprafeti de cultura;
folosirea semintelor de calitate;
asigurarea fertilizarii conform fazelor de dezvoltare a plantei;
densitatea optima a plantelor;
aplicarea rationala a ingrasamintelor (excesul sau carenta de elemente nutritive poate cauza modificari in rezistenta plantelor la putregai, marind sensibilitatea la boli).
In caz de conditii favorabile atacului de putregai cenusiu se recomanda efectuarea tratamentelor cu urmatoarele produse: Switch 62,5 WG, Signum, Teldor 500 SC, Rovral SC, Bravo,

Scris de la 30/03/2015. Adaugat in Horticultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *