Protocol de colaborare intre ANSVSA si ANSA din Republica Moldova

protocolAstazi a fost semnat, la Chişinău, în cadrul  Sesiunii a II-a a Comisiei Interguvernamentale România – Republica Moldova  pentru Integrare Europeană, un protocol de instruire a unor experţi pentru crearea şi implementarea în Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a trasabilităţii produselor de origine animală şi prin acordarea de asistenţă de specialitate în diferite sectoare ale domeniului de specialitate.

Potrivit  ANSVSA, cele doua institutii au confirmat prin semnarea acestui protocol buna cooperare existentă între cele două instituţii, iniţiată prin instruirea unor experţi pentru crearea şi implementarea în Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a trasabilităţii produselor de origine animală şi prin acordarea de asistenţă de specialitate în diferite sectoare ale domeniului de specialitate

Sectorul sanitar veterinar şi cel al siguranţei alimentelor a fost inclus în direcţiile prioritare de cooperare pentru viitor, alături de: statul de drept, afacerile interne, agricultura şi armonizarea legislativă.

Prin intermediul acestor acţiuni, ANSVSA a sprijinit procesul de reorganizare al serviciilor veterinare din statul vecin, în spiritul conceptului european al siguranţei alimentelor, finalizat prin constituirea Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor.

O altă direcţie în care ANSVSA a oferit asistenţă tehnică colegilor din Republica Moldova a fost dezvoltarea laboratorului de determinare a reziduurilor de pesticide din produsele de origine non-animală, în cadrul unui proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe.

In perioada următoare, acţiunile celor doua instituţii se vor concentra în vederea consolidării controlului veterinar la nivel naţional în Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspecţie la frontieră.

De asemenea, România va sprijini crearea condiţiilor necesare pentru valorificarea de către Republica Moldova a posibilităţilor de export a animalelor vii şi produselor de origine animală pe piaţa comunitară.

ANSVSA şi-a reconfirmat sprijinul pentru continuarea consolidării capacităţii instituţionale a nou înfiinţatei Agenţii Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, în vederea respectării măsurilor sanitare veterinare, a celor pentru siguranţa alimentelor şi a celor fitosanitare la standardele UE.

“Colaborarea dintre cele două instituţii într-un domeniu de interes naţional major, cum este domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, a fost ratificată prin Protocolul de cooperare pe care am avut plăcerea să-l contrasemnez astăzi, alături de Ion Sula, omologul meu din Republica Moldova.

Vom depune toate eforturile pentru identificarea resurselor necesare în vederea consolidării controlului veterinar şi al siguranţei alimentelor la nivel naţional în Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspecţie la frontieră, având ca obiectiv final dezvoltarea unei economii de piaţă funcţionale în Republica Modova.”, a declarat cu acest prilej dr. Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA.

Scris de la 31/03/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *