Protejarea culturilor de cartof

 cartofDesi este o cultura rezistenta la multi factori, anumite masuri de protectie sunt mai mult decat necesare in cultura cartofului. Ploile abundente asociate cu temperaturi fluctuante favorizeaza imburuienarea culturilor si de mana si alternarioza.

Pentru a preveni scaderile de productie si unele costuri inutile, Summit Agro va face cateva recomandari:
Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate care concureaza plantele pentru hrana, apa si lumina, in prima parte a perioadei de vegetatie dar si pentru a preveni ingreunarea procesului de recoltare, se va aplica un erbicid graminicid.Pentru grabirea efectului de uscare a buruienilor se va adauga adjuvantul Toil in
concentratie de pana la 0,5%.
Plantele virozate si cele atacate de rizoctonioza se vor elimina manual prin smulgerea si strangerea in saci de polietilena. Virozele pot fi transmise de la o planta la alta de catre vectori precum afide si cicade. De asemenea, infestarea cu volbura si tortel vor favoriza virozarea plantelor de cartof.
Pentru combaterea afidelor recomandam urmatoarele insecticide:
MOSPILAN 20 SG/SP este un insecticid japonez sistemic, patrunde repede in plante si nu este afectat de temperatura. Poate fi aplicat in amestec si cu fungicidele omologate pentru cartof. Doza recomandata este de 60 g/ha pentru afide si de 80-100 g/ha pentru gandacul din Colorado.
FURY 10 EC este un piretroid de sinteza, cu efect rapid de soc, foarte eficace impotriva afidelor. Doza de utilizare este de 0,075-0,1 l/ha. Este un produs
foarte eficient din punct de vedere al costului pe hectar.
NURELLE D este un insecticid puternic, cu doua substante active care previne
sau combate formele rezistente ale daunatorilor. Doza este de de 0,4-0,5 l/ha.
Ciupercile patogene produc imbolnaviri grave plantelor de cartof (micoze) si patrund in planta prin stomate, lenticele, ochi sau prin rani. Raspandirea lor in timpul perioadei de vegetatie se face cu ajutorul vantului si a apei, iar de la un an la altul prin materialul de plantat infectat.
Principalele boli care apar in cultura cartofului sunt mana si alternarioza.
Mana cartofului este cea mai pagubitoare boala. Ataca toate partile plantei cu exceptia radacinilor. Cele mai importante pierderi se inregistreaza prin distrugerea foliajului si prin infectarea tuberculilor care duc la pierderi mari in timpul pastrarii. Cel mai greu de controlat este in perioada de cresteri intense
ale plantelor, cand apar noi lastari si frunze care nu sunt suficient de bine acoperite de fungicide. Infectiile sunt favorizate de fluctuatiile de temperatura side foliajul umed din ploi sau irigare prin aspersiune.
Alternarioza cartofului ataca atat frunzele cat si tuberculii. Este in primul rand o boala a stresului si a imbatranirii si apare mai frecvent in cea de a doua jumatate a perioadei de vegetatie. Este favorizata de verile calduroase, cu precipitatii putine.
Pentru a avea eficacitate maxima a fungicidelor pentru combaterea bolilor, in special a manei, trebuie sa tinem cont de anumita reguli.

Scris de la 27/04/2015. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *