PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ,PERIOADA 11-17 MAI 2013

AGROMETEOROLOGICĂÎn această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, la
nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12…24°C, abaterile
termice pozitive fiind de 1…6°C, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 17…30°C, la scara întregii
ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 2…18°C, în majoritatea
regiunilor, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta
valori cuprinse între 17…28°C, optime desfăşurării fazelor de germinare, răsărire şi
înfrunzire la culturile semănate până în prezent.
Sub aspect pluviometric sunt posibile ploi locale, cu caracter de aversă, acestea
fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai
mare parte a ţării. Local, la începutul intervalului, vor fi condiţii de producere a grindinei,
iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de
sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, pe aproape întreg teritoriul agricol, cu
excepţia unor suprafeţe extinse din sud-estul, sudul, estul și local în centrul și
sud-vestul ţării, unde se va semnala seceta pedologică moderată și local puternică.
În cultura de porumb, în stratul de sol 0-20 cm, în Dobrogea, Muntenia, cea mai
mare parte a Olteniei, Transilvaniei și Moldovei, local în sud-vestul Banatului și
nord-vestul Crișanei, se vor înregistra deficite de umiditate, seceta pedologică fiind
moderată și local puternică și extremă. Pe restul suprafeţelor agricole, rezerva de apă
din sol va prezenta valori satisfăcătoare.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare a regimului termic favorabil din aer şi sol, procesele de creştere şi
dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal pe
majoritatea suprafeţele agricole, ritmurile de vegetaţie fiind mai intense pe terenurile cu
o bună aprovizionare cu apă a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în

general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic şi pe
terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol.
Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla predominant la
alungirea paiului (30-100%), „burduf” şi înspicare (10-80%) şi local, înflorirea (10-40%).
În semănăturile înfiinţate după 20 octombrie 2012 se va definitiva înfrăţirea (100%),
continuându-se totodată fazele de alungire a paiului, „burduf” şi înspicare (10-100%).
Cultura de rapiţă va parcurge alungirea tulpinii (50-100%), înflorirea (10-80%),
precum şi începutul fazei de formare a boabelor în silicve (10-30%).

Floarea-soarelui va înregistra germinarea şi răsărirea (10-100%), precum şi
apariţia primei perechi de frunze (10-30%).
Sub aspect fenologic, la porumb se vor continua fazele de germinare şi răsărire
(10-100%), precum şi apariţia frunzei a treia (30-100%), iar la cartof încolţirea şi
răsărirea (10-40%).
În plantaţiile pomicole, soiurile de sâmburoase se vor afla la creşterea
frunzelor/lăstarilor/fructelor, iar la seminţoase va fi posibilă definitivarea înfloririi,
totodată semnalându-se legarea şi formarea rodului.
Viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor/lăstarilor, formarea inflorescenţelor,
izolat fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă.

RECOMANDARILE SPECIALISTILOR

Urgentarea definitivării semănatului/plantatului culturilor de primăvară
(floarea-soarelui, porumb, cartof);
 Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) bolilor şi
dăunătorilor (cu substanţe insecto-fungicide) la culturile de câmp;
 Fertilizări faziale la cerealierele de toamnă cu îngrăşăminte foliare pe bază
de microelemente;
 Administrarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Scris de la 12/05/2013. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *