Prognoza agrometeorologica pentru perioada 2- 8 septembrie

prognoza agrometeorologicaÎn acest interval va predomina o vreme călduroasă în cea mai mare parte a ţării, chiar caniculară în zonele de câmpie.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17…31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 26…38°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 8…24°C, la nivelul întregii ţări.
Sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în vestul, nordul şi
centrul ţării. Izolat vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), se vor înregistra deficite de umiditate scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea regiunilor agricole ale țării. Pe suprafeţe agricole extinse din Crișana, centrul, vestul, nord-vestul și sudul Munteniei, centrul și estul Olteniei, local în centrul și nord-vestul Transilvaniei, nord-vestul, vestul și sudul Moldovei, sud-estul Dobrogei și nordul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu menţinerea deficitelor de umiditate din sol, procesele vegetative la culturile de câmp vor fi în continuare stânjenite în aproape toată ţara, iar la pomii fructiferi şi viţa de vie se vor
semnala fructe subdimensionate şi deshidratate, procent redus de zaharuri, estimându-se producţii relativ scăzute şi depreciate calitativ.
Cultura de floarea-soarelui îşi va definitiva maturitatea în ceară (80-100%), plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) şi recoltare, pe
majoritatea suprafeţelor agricole.
Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea în ceară şi deplină (10-100%), precum şi recoltarea în regiunile sudice.

În Transilvania şi Moldova, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile (80-100%) şi acumularea zahărului în rădăcină (30-100%), iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică şi recoltarea la soiurile de vară. La pomii fructiferi vor predomina fazele de creştere a rodului, acumularea zahărului şi coacerea fructelor, precum şi recoltarea la soiurile aflate la maturitate deplină. În majoritatea podgoriilor, viţa de vie se va afla la creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea şi recoltarea la speciile de masă. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii.

Lucrari de sezon:

Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
 Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
 Continuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru înfiinţarea
culturilor de toamnă din prima epocă, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu
o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm);
 Efectuarea unor lucrări superficiale de pregătire a patului germinativ
adaptate conţinutului scăzut de umiditate din sol;
 Lucrări de întreţinere la speciile pomi-viticole.

Scris de la 01/09/2015. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *