Prognoza agrometeorologică 24 August – 1 septembrie. Vremea va intra treptat într-un proces de încălzire, în aproape toată ţara

lucrari agriCaracteristici meteorologice

Vremea va intra treptat într-un proces de încălzire, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 16…26°C în primele zile, valori apropiate de mediile climatologice şi 18…28°C în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 25…34°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între 6…22°C, în majoritatea regiunilor agricole. Se prognozează ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. În Maramureş, pe suprafeţe extinse din Banat, Dobrogea, nordul, estul şi sudestul Moldovei, sud-vestul şi local în nordul Transilvaniei, sudul Olteniei şi al Crişanei, local în nordul, sudul şi nord-estul Munteniei, conţinutul de apă din sol va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă).

Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura de porumb, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură. În centrul şi nord-vestul Transilvaniei, nordul Crişanei, nord-vestul Moldovei, centrul şi estul Olteniei, izolat în sudul, vestul şi estul Munteniei, centrul Banatului şi sud-estul Dobrogei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, procesele vegetative ale culturilor de câmp se vor desfăşura pe ansamblu normal, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, precipitaţiile înregistrate au determinat o îmbunătăţire a rezervei de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor, astfel lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă şi orz) se vor efectua în general în bune condiţii. În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui se va afla la maturitate în ceară (50-100%), maturitate deplină (20-100%), precum şi recoltare. Pe majoritatea suprafeţelor agricole, la porumb vor predomina fazele de maturitate în lapte (70-100%) şi ceară (40-100%), iar la soiurile ajunse la maturitatea deplină (10-100%) se vor continua lucrările de recoltare. Cultura de sfeclă de zahăr va înregistra fazele de îngroşare a axei hipocotile (70-100%) concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină (20-100%), iar cartoful îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, precum şi începutul recoltării la soiurile de sezon.

În cea mai mare parte a plantaţiilor, la speciile pomicole se vor semnala creşterea şi coacerea fructelor, acumularea zahărului şi recoltarea eşalonată în funcţie de atingerea maturităţii de consum. Viţa de vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea şi recoltarea la soiurile de masă. Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături,etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

RECOMANDARI DE SPECIALITATE ( lucrari de sezon)

 

Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;  Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;  Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;  Lucrări de întreţinere la viţa de vie şi pomii fructiferi.

Sursa ANM.ro 

 

Scris de la 25/08/2015. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *