Prognoza agrometeorologică 22 – 27 Decembrie 2014. Lucrările agricole în câmp se vor efectua pe ansamblu normal

agrometeorologică Prognoza agrometeorologică pentru perioada 22-27 decembrie 2014.Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, cu excepţia zonelor depresionare, unde se va menţine starea de repaus biologic.
Culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla la răsărire (70-100%), formarea
frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind bună şi
medie, respectiv medie şi slabă la culturile semănate tardiv.
Rapiţa va parcurge predominant faza de înfrunzire (6-14 frunze), starea de vegetaţie a culturilor prezentându-se pe ansamblu medie spre bună.
În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole îşi vor continua stadiul de repaus vegetativ.
Lucrările agricole în câmp (arături adânci de toamnă, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc.) se vor efectua pe ansamblu normal.

Caracteristici meteorologice

În această perioadă se va menţine un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3…10°C, mai ridicată cu 1…8°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -6…6°C în aproape toată ţara, posibil mai scăzută în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 0…14°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) la nivelul întregii ţări, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În primele zile ale intervalului, izolat cantităţile de apă pot depăşi 10-15 l/mp

Lucrari de sezon:

 

 Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a
elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
 Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la
speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă;
 Lucrǎri de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.

Scris de la 22/12/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *