Prognoza agrometeorologica 18-23 ianuarie. Aprovizionarea cu apă in cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare în toate regiunile agricole

cultura grâului de toamnăAprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale intregii ţării.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomiviticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată ţara.

 

Pe suprafetele agricole fară strat protector de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub
pragurilebiologice critice de rezistentă (Tmin≤-10…-15°C) ale plantelor vor fi posibile
vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri/arsuri ale vârfului frunzelor.

Culturile de orz şi grâu de toamnă, înfiinţate în epoca optimă, vor înregistra fazele
de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în majoritatea teritoriului agricol
al ţării.Cultura de rapiţă se va situa în faza de dezvoltare a aparatului foliar.Pomii fructiferi şi viţa de vie din toate plantaţiile se vor afla în repaus vegetativ.Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar

 

 Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod
normal la nivelul întregii țării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -7..11°C, abaterile termice
pozitive fiind de 1…11°C în cea mai mare parte a țării.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1…15°C pe întreg teritoriul agricol
al țării.Temperatura minimă a aerului se va încadra între -14…7°C fiind condiții de
producere a poleiului.

Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie, în cea mai mare parte a teritoriului,
dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în nord-estul ţării, acestea fiind
însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele joase se va semnala ceaţă, izolat
asociată cu burniţă.

 

Scris de la 18/01/2015. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *