Prognoza agrometeorologica 22 februarie – 1martie 2015

 prognozaAgrometeorogii Administraţiei Naţionale de Meteorologie  au realizat prognoza agrometeorologica pentru ultimele zile din luna februarie  şi începutul lunii martie.

 

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…12°C pe întreg teritoriul agricol al ţării, mai ridicată cu 1…7°C comparativ cu normalul perioadei. Temperatura minimă a aerului se va situa între -7…4°C, la nivelul întregii ţări.Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 4…15°C, în toate regiunile agricole. Sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ploaie, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului în majoritatea zonelor de cultură, iar izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

 

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă. De asemenea, spre sfârşitul intervalului, local vor fi posibile reluări lente ale proceselor vegetative la cerealierele de toamnă, în special în zonele de câmpie. În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%). Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (5-12 frunze), pe întreg teritoriul agricol al ţării.La speciile pomi-viticole se va semnala starea de repaus biologic, în toate plantaţiile. Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, discuiri etc.) se vor desfăşura în general în bune condiţii în majoritatea regiunilor agricole, exceptând zilele cu precipitaţii.

In aceasta perioada vor fi administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu şi fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;

-Vor fii executate lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;

-Se va efectua verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.

 

Scris de la 20/02/2015. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *