Productia de grâu moale a UE-28 va crește cu 2.7% anul acesta, ajungând la 136.199 milioane de tone

Productia de grâuFederatia europeana a fermierilor Copa Cogeca,  a publicat sambata, 28 martie 2014,  cifrele estimative privind sectorul cerealier aferent campaniei 2014/15, indicând o situație pozitivă a însămânțărilor de iarnă, subrezerva faptului că perioada de vegetație se află încă la început.

Potrivit unui comunicat al federatiei, evenimentul a avut loc în contextul reuniunii Grupului de lucru „Cereale” din cadrul Copa-Cogeca. Cu ocazia reuniunii, numeroase state membre au indicat o situație pozitivă a culturilor lor, pe fondul iernii blânde din acest an și a nivelului bun de însămânțare. În ciuda nesiguranțelor privitoare la sezonul de însămânțare al porumbului, suprafața totală ar trebui să rămână stabilă, producția cerealieră europeană urmând să înregistreze creșteri de 1.5% în raport cu anul trecut și ușoare ameliorări în ceea ce privește suprafețele cultivate cu grâu. Situația Regatului Unit este de asemenea pozitivă, în ciuda inundațiilor puternice.

Cu toate acestea, în anumite țări, cum ar fi Spania, este prea devreme pentru pronosticuri, cifrele rămânând prudente și la nivelul UE. Au fost semnalate, de asemenea, îngrijorări și la nivelul suprafețelor cultivate cu grâu, în ciuda condițiilor climatice bune din respectivele regiuni. Cu toate acestea, statele baltice se confruntă cu o proporție foarte ridicată de culturi compromise de îngheț (în jur de 80%), căutându-se soiuri de primăvară disponibile. Președintele Grupului de lucru, dl Max Schulman, din
Finlanda, a indicat că pentru a se garanta disponibilitatea semințelor pe viitor trebuie redactat un bilanț privind semințele de cereale, oleaginoase și leguminoase existente.

Acesta a salutat situația generală pozitivă a culturilor. Dl Schulman a declarat însă că în ciuda potențialului existent, este încă prea devreme pentru a exista vreo garanție. Condițiile sunt încă secetoase în anumite regiuni, este nevoie de mai multă apă și există posibilitatea ca un nou val de frig să își facă apariția în nord. În plus, nu este deloc sigur că producătorii de cereale vor dispune de suficiente fonduri pentru a face față costurilor tot mai mari asociate, de exemplu, îngrășămintelor și produselor fitosanitare. Această situație economică precară pune presiuni asupra cultivatorilor,
îndemnându-i să își exploateze întregul potențial de producție, a avertizat el.Conform cifrelor estimative provizorii ale Copa-Cogeca, producția de grâu moale a UE-28 va crește cu 2.7% anul acesta, ajungând la 136.199 milioane de tone, producția de orz urmând să scadă ușor, cu 0.4%.

Scris de la 29/03/2014. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *