Producatorii agricoli bihoreni folosesc in continuare vechile certificatele de producător

producatorii agricoliAu inceput problemele legate de noile atestate de producator.Asa cum se astepta, neglijenţa primăriilor expun producatorii agricoli unor sancţiuni usturătoare.

Potrivit reprezentantilor Directiei Agricole Bihor, in urma verificarilor in pietele din judet, comerciantii prezinta in continuare vechile certificate de producător, desi aceste documente si-au pierdut valabilitatea. ”Chiar daca am emis mai multe materiale informative (emisiuni radio – tv, comunicate de presă) în ceea ce priveşte modul de eliberare a atestatelor de producător precum şi obligaţiile care revin celor care comercializează material săditor, am constatat că acestea nu sunt respectate. Astfel, comercianţii nu deţin pasaport fitosanitar obligatoriu pentru toate loturile de material săditor comercializat, de asemenea sunt utilizate în continuare certificate de producător eliberate în baza HG 661/2001, act normativ abrogat începănd cu 3 noiembrie 2014 prin Legea 145/2014, situaţie favorizată şi de neglijenţa personalului din administraţia publică locală, a declarat Dr.ing. Nicolae HODIŞAN, DIRECTOR EXECUTIV DADR BIHOR.

Incepând cu luna mai 2015, conform Legii 145/2014, comercializarea produselor agricole obţinute în gospodăria proprie se va face în baza “Atestatului de producător”, atestat care va înlocui “Certificatul de producător” eliberat conform HG 661/2001, act normativ abrogat. “Atestatul de producător” este documentul care atestă calitatea de producător agricol pentru persoanele fizice care desfaşoară activităţi economice în sectorul agricol şi trebuie să cuprindă informaţii cu privire la numele şi prenumele producătorului, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată respectiv efectivele de animale. In urma verificărilor efectuate de către împuterniciţii primarului cu privire la existenta suprafeţelor de teren sau a efectivelor de animale pentru care se solicită eliberarea documentului mai sus menţionat, primarul eliberează in termen de 5 zile lucrătoare atestatul de producător cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură care se înregistrează si nominalizează la fiecare primărie, cel putin un reprezentant in acest scop.

 

Scris de la 23/03/2015. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *