PROCESELE DE CRESTERE SI MATURARE A FRUCTELOR

fructelorAceastă fenofază ţine de la „legare„ şi pînă la intrarea în pîrgă a fructelor.Acestea sînt în faza de pîrgă cînd au 95% din dimensiunile normale,85% din cantitatea de substanţă uscată,75-80% din pigmentaţia caracteristică.

Seminţele au o mare importanţă în„controlul„creşterii prin giberelinele sintetizate de embrioni.Ele asigură de asemenea menţinerea legăturii cu ramura de rod.
Căderea fructelor(abscizia), este un proces normal, patologic sau de altă natură şi cuprinde trei subfaze distincte:
-căderea(scuturarea)ovarelor nefecundate are loc la 3-5zile după fecundare şi cuprinde fructele nefecundate,cele slab legate sau cele puternic rămase în urmă ca volum.
-căderea fiziologică(căderea din iunie),se manifestă la toate speciile şi constă în desprinderea de ramura de rod a unui număr variabil de fructe.Cad de regulă cele mici şi cele cu seminţe seci.
-căderea prematură se manifestă cu 7-21 zile înainte de recoltare.
MATURAREA FRUCTELOR
Această fenofază ţine de la intrarea fructelor în pîrgă pînă la atingerea calităţilor organoleptice maxime, atingerea maturităţii de consum.
Fenofazele de maturare ale fructelor sînt:
-de recoltare,cînd faza permite evoluţia normală a proceselor de coacere după desprinderea de pe pom.
-de consum,cînd fructele au maxim de calităţi organoleptice.
-tehnologică,cînd fructele au calităţile impuse de o anumită prelucrare tehnologică(compot,gem,suc,nectar,dulceaţă etc.).
-fiziologică,atunci cînd seminţele sînt apte de germinare.
AZOTUL,permite creşterea volumului fructelor,celulele sînt mari,laxe,cu sucul celular slab concentrat.Excesul de azot produce dereglări fiziologice,iar gustul este fad.În depozite,fructele se prăbuşesc repede,creşte atacul de„bitter pit„ (pete amare).
FOSFORUL,absorbit merge mai ales în seminţe.Lipsa fosforului,mai ales spre cules produce insuficientă absorbţie de calciu ceea ce conduce la brunificarea pulpei în timpul păstrării.
POTASIUL,influenţează calităţile gustative şi de păstrare,fiind implicat în metabolismul glucidelor,determină şi creşterea acidităţii,a unui raport favorabil glucide/aciditate.
-CALCIUL, are cea mai mare influenţă asupra calităţii fructelor, la mere în special. Acest element se fixează pe membrane, împiedică îmbătrînirea şi degradarea celulelor,menţinînd integritatea straturilor protectoare.
MAGNEZIUL, intră în constituţia moleculei de clorofilă şi ca atare,pe măsură ce aceasta dispare din fruct,se deplasează spre membrane.Modificarea raportului Ca/Mg are influenţă asupra apariţiei petelor amare şi a putregaiului.
LUMINA-este factorul esenţial în procesul de fotosinteză.
Acest factor se poate dirija în funcţie de alegerea versantului,(în general se aleg versanţi cu expoziţie sudică sau S.E. şi S.V.),prin dirijarea rîndurilor,prin alegerea distanţelor de plantare,prin alegerea formelor de coroană: aplatizate sau globuloase.ING. HUZA CONSTANTIN
Scris de la 19/05/2015. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *