Plantarea si ingrijirea culturilor de legume in camp

Cand incepem plantarea rasadurilor de legume in camp.
PLANTAREA LEGUMELORLunile aprilie si mai sunt foarte incarcate pentru legumicultori.Odata cu incalzirea vremii, in prima parte a lunii aprilie, incep lucrarile de plantare a rasadurilor de legume in camp.

In afara de lucrarile de pregatire a terenului, care sunt foarte importante, o atentie deosebita o reprezinta calitatea rasadului.Specialistii spun ca, la plantare, rasadul trebuie sa aiba in jur de 55-60 de zile la tomate si 50-55 zile la vinetesi ardei.

In prima decada a lunii aprilie putem planta si semana in camp ridichi de vara, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, macris, ardei, rosii, marar, varza pentru productie timpurie.
In perioada 10-20 aprilie se planta si semana ridichi de vara, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, macris, marar, varaza pentru productia semitimpurie.
In perioada 20-30 aprilie : sfecla rosie, castraveti, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, marar, soiuri de varza pentru productie semitimpurie.
In perioada 1-20 mai: castraveti, fasole, porumb pentru fiert. Iar in perioada 20-30 mai se planteaza varza pentru productia de vara, varza creata, gulii, castraveti, andive, porumb pentru fiert, marar, fasole verde.

Fertilizarea de baza- necesara in legumicultura

Este stiut faptul ca plantele legumicole extrag din sol cantitati mult mai mari de elemente fertilizante din sol, secatuind-ul pe o perioada mult mai scurta decat alte plante de cultura. Se poate aprecia, ca valoare aproximativa, ca la principalele specii de legume, consumul de azot, fosfor, potasiusi calciu este de 2 ori mai mare decat la cereale,insemnandin cifre medii 605 kilograme hectar, fata de 304 kilograme per hectar. Consumul specific variazain functie de tipul de legume cultivate, iar consumul total de substante nutritive este dependent de volumul recoltei, darsi de gradul de intensivitate al culturii. Consum mare de substante din solil ausi culturile cu perioada lunga de vegetatie, cum sunt morcovul sau varza.

O irigare repetata sau volum ridicat de apa din precipitatii punin miscare un process continuu de spalarein adancime a substantelor usor solubile. Se precizeaza ca anual se spala din stratul arabil 20-70 kg K2O si 150-300 kg CaO la hectar. De asemenea, cu cat aprovizionarea cu apasi lumina este mai buna, cu atat absorbtia se va realiza mai repede, deci va fi nevoie de mai multe substantein sol.In functie de epoca de aplicare, exista mai multe tipuri de fertilizari:

Fertilizarea de baza

Este fertilizarea ce se executainainte deinceperea culturiisi se face de obicei toamna, cand se aplicaingrasamintele organicesi cele minerale, mai greu solubile (superfosfat), etc. Primavara se aplicaingrasamintele mai usor solubile: azotatul de amoniu, sarea potasica sauingrasamintele complexe, odata cu lucrarile superficiale ale solului (grapat, cutlivat).
Fertilizarea de bazain cazul solurilor usoare de luncasi pentru legume mai tarzii se poate facesi primavara.

Fertilizarea locala

Fertilizarea locala sau de start se face odata cu semanatul sau plantatul legumelor. Se vor aplicaingrasaminte pe randurile semanate sauin cuiburile de semanat sau plantat. Astfel, plantele vor avea substantele necesare pentru o buna plecarein vegetatie, demonstrat fiind ca primele 15 zile sunt criticein fertilizare.

Fertilizarea suplimentara sau faziala

Este fertilizarea ce se face in cursul perioadei de vegetatiesi este mai necesarasi mai mult practicata la culturile de legume decat la alte culturi. Includem aici fertiirigarile, fertilizarile foliaresi fertilizarile cuingrasaminte complexe,incorporate pe rand.

Masuri de combatere a daunatorilor

Atacul cauzat de diptere la culturile de legume din camp poate fi limitat printr-o serie de masuri preventivesi curative. Dintre masurile preventive o deosebita importanta practica o au:
– strangerea resturilor vegetale ramasein camp dupa recoltare;
– araturi adanci de toamna pentruingroparea sub brazda a pupelor care ierneazain orizonturile de suprafata;
– rotatia annuala a culturilor, deoarece pe terenurile infestate, adultii care apar primavara au un zbor greoisi de scurta durata, care le limiteaza raza de actiune;
– sortarea materialuluiinainte de plantaresi eliminarea rasadurilorsi a radacinilor cu simptome de atac;
– prasile repetate pe parcursul perioadei de vegetatie pentru distrugerea plantelor gazda din flora spontana;
– smulgerea plantelor cu simptome de atac,inainte de retragerea larvelorin sol pentru impupare;
– infiintarea de benzi capcana din plante similare culturilor practicate, pe care adultii sa-si depuna ponta;
– musuroirea sau bilonarea plantelor pentru a proteja zona coletului, preferata de musca verzei, musca cepeisi cea a morcovului, ca loc de depunere a ponteisi de patrundere a larvelor.
Pentru combaterea daunatorilor, dintre masurile chimice (curative),in camp, se aplica pe ciclul de culturain medie 2 tratamente la interval de 10 – 12 zile.

Scris de la 24/03/2015. Adaugat in Agricultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Un Comentariu la Plantarea si ingrijirea culturilor de legume in camp

  1. Andrei Răspunde

    29/04/2015 la 17:11

    Yfhgcf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *