Piata porumbului româneasc, în scădere cu 21% faţă de 2013

scădere Cele mai mari pieţe din agricultura românească au cumulat în acest an producţii de 10,9 miliarde de euro, în scădere cu 5% faţă de vârful istoric din 2013.

Potrivit www.zf.ro,cele mai mari pieţe zece pieţe din agricultură sunt cele ale porumbului, legumelor, cartofilor, grâului, laptelui, porcilor, fructelor, ouălor, păsărilor şi orzului.

Cele zece pieţe din agricultură înseamnă două treimi din totalul producţie agricole iar şase din aceste pieţe fac parte din agricultura vegetală.

Cea mai mare piaţă este cea a porumbului, unde în acest an s-au făcut afaceri de aproape 2,1 miliarde de euro, în scădere cu 21% faţă de 2013. Declinul de la porumb este şi cel mai mare între cele mai mari zece pieţe agricole şi a fost generat de căderea drastică a preţului aproape la jumătate faţă de cel din toamna trecută.

Producţia de cartofi s-a menţinut la un nivel relativ constant atât în valoare cât şi în volum astfel că piaţa a staţionat în acest an la nivelul de 1,2 miliarde de euro. O altă piaţă care a staţionat a fost cea a laptelui, care a bătut pasul pe loc la valoarea de 1 miliard de euro alaturi de piaţa porcilor, un segment cu o valoare similară, potrivit topului realizat de Ziarul Financiar.

A doua poziţie a podiumului a fost câştigată de producţia de legume în condiţiile în care acesta a fost şi elementul cu cea mai mare creştere în topul celor mai mari zece pieţe din agricultură. Producţia de legume este evaluată la 2 miliarde de euro, în creştere cu 11% faţă de 2013, arată Eurostat.

Scris de la 28/12/2014. Adaugat in Actualitate. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *