Piața porumbului în bazinul Mării Negre (Săptămâna 32, 2015)

Mării NegreÎntr-un moment în care încă un val de căldură fără precedent se profilează pentru toată zona Mării Negre, echipa Agritel s-a deplasat în această regiune pentru o evaluare a stării culturilor de porumb din „centura ucraineană a porumbului”.

Cele opt regiuni parcurse reprezentau, în 2014, 66 % din producția de porumb a Ucrainei. Se poate trasa o paralelă clară între starea culturilor și cumulul de precipitații înregistrat (prin raport cu nivelurile normale), în ultimele trei luni. Deși culturile se prezintă promițător în regiunile situate la estul centurii porumbului, ca în Cercasî, Poltava și Kirovohrad, ele se prezintă mai puțin bine în regiuni ca Jitomirul sau Vinița. Astfel, estimăm că producția ucraineană de porumb se situează între 26,1 și 26,6 milioane t. Pentru detalii legate de acest tur al zonelor ucrainene de producție și concluziile acestuia, puteți consulta documentul atașat: https://agritel.extranet-e.net/?data_id=2021&pwd=64fb46f7e836c65051cd5af2016f94c9 În toate regiunile menționate, culturile de porumb se află în stadiul de umplere a bobului, situându-se la un nivel de maturitate mai mult sau mai puțin avansat, în funcție de zonă sau de caracteristicile de precocitate. Astfel, consecințele caniculei anunțate vor trebui modulate în funcție de condițiile efective. Culturile cele mai avansate nu ar trebui să aibă de suferit în urma acestui nou factor restrictiv al culturilor mai puțin dezvoltate. Acest episod ar trebui să permită începerea recoltelor mai devreme anul acesta, la fel ca și la floarea-soarelui, unde primele lucrări de recoltare ar putea avea loc cu mai multe zile înainte, față de normal. Aceste observații sunt valabile și în cazul României și sudului Rusiei, unde temperaturile sunt așteptate să atingă 36°C și, respectiv, 39°C, la mijlocul acestei săptămâni.

Opinia Agritel: O anume tensiune, resimțită asupra recoltei anterioare, este sesizabilă pe piața spot, cu un preț FOB care se situează la 190 $/t, inferior prețului grâului furajer. Pentru noua recoltă, perspectivele se reduc, prețul FOB pentru primele livrări situându-se la 170 $/t.

Agritel

Scris de la 18/08/2015. Adaugat in Agricultura mondiala. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *