Piața porumbului din bazinul Mării Negre, saptamana 27

porumbuluiIn ultimele două săptămâni, prețurile porumbului de la Bursa din Chicago – pentru livrările din decembrie 2015 – au crescut cu 20 %, constituind un nivel de referință în estimarea valorică a noii recolte.

Creșterea este de același ordin și pentru livrările prevăzute mai devreme de decembrie. Agenții economici se tem de o scădere a producției de porumb, atât în Europa, cât și în Statele Unite.

Deficitul hidric crește și el în Europa, din cauza caniculei. În lipsa oricăror ploi în următoarele 15 zile, producția europeană de porumb – estimată acum la 62-62 milioane t – ar putea fi revizuită din nou în sens descendent. În estul continentului (Polonia și Ungaria), zonă importantă de producție, se înregistrează un stres hidric important. Și în estul Ucrainei, ploile devin din ce în ce mai rare.

În Statele Unite, se observă opusul situației de mai sus, cu ploi excesive, care sufocă solul. Agenția Informatocmai și-a revizuit estimările la 340 milioane t, față de nivelul de 346 milioane t, publicat inițial de Departamentul Agriculturii al S.U.A.. Dacă ploile continuă, estimările producției ar putea scădea și mai mult, până la un scenariu sumbru de 320-325 milioane t.

Așadar, porumbul își reia poziția de „lider de tendință” pe piața cerealelor.

În paralel cu această evoluție ascendentă, perspectivele prețurilor pentru noua recoltă – cu livrare din bazinul Mării Negre – se ameliorează. Cu toate acestea, această creștere nu este integrată în totalitate în ofertele de prețuri ale comercianților, în cadrul contractelor la termen. Practic, diferențele dintre prețurile de pe piața locală și Bursa din Chicago se deteriorează din ce în ce mai mult. Din cauza acestei inerții, pe piața Mării Negre se menține un potențial de creștere a prețurilor.

Opinia Agritel: Revenirea foarte puternică a prețurilor, observată săptămâna trecută, va asigura o revizuire a prețurilor porumbului pe piețele interne, atât în contractele spot, cât și în cele forward.

Agritel

Scris de la 14/07/2015. Adaugat in Agricultura mondiala. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *