Pepenele verde: Care sunt soiurile timpurii cu coaja subtire si miezul rosu aprins

Din aceasta grupa fac parte: castravetele, dovleacul, pepenii verzi si galbeni.Pepenele verde sau lubeniata.Pepenele verde este originar din Africa. In tara Pepenele verdenoastra se cultiva pe suprafete mai mari in regiunile calduroase.Cerintele botanice si biologice. Pepenele verde este o planta anuala cu sistemul radicular foarte bine dezvoltat, din care cauza plantele rezista la seceta.

Soiuri.
– Baby sugar: soi timpuriu, cu fructe sferice, mijlocii, coaja subtire, miezul rosu aprins si semintele brune-negricoase.
– Lovrin 532 este un soi foarte valoros. Are fructul mare (5-8kg), forma ovala, coaja de culoare verde-inchis si miezul rosu, foarte dulce, succulent, cu seminte mici, negre. Este soi tarziu.
– Dr. Mauch este un soi foarte rezistent la seceta. Are fructul mare (7-9 kg), de forma sferica, putin alungita, de culoare verde-neagra, miezul rosu, dulce, de calitate buna, semintele de culoare maronie. Este un soi tardiv.
Cerinte fata de factorii de mediu. Pepenii verzi sunt plante foarte pretentioase fata de caldura. Semintele germineaza la temperatura de 16 grade Celsius, iar temperature optima de vegetatie este de 25-30 grade Celsius.
Cere soluri fertile, usoare, adapostite impotriva vanturilor. Cele mai bune rezultate se obtin in lucernierele intoarse.
Terenul se ara de toamna, cand se aplica si ingrasamintele organice, 500 kg superfosfat si 50 kg sulfat de potasiu. Primavara se incorporeaza sol inca 200 kg/ha azotat si 50kg/ha sare potasica sau sulfat de potasiu.
Perioada de semanat este cuprinsa intre 1 si 10 mai. Se seaman in cuiburi la distanta de 2-2,2 m, intre randuri si 1,2-1,5 m intre cuiburi pe rand, in fiecare cuib introducandu-se cate 3-5 seminte.

Pepenele galben
Originea si raspandirea. Pepenele galben este originar din Asia Mica. In tara noastra se cultiva pe suprafete mai mari in Campia Dunarii, Dobrogea si Banat.
Soiuri. In cultura se gasesc doua tipuri de pepeni galbeni: cantalupii cu forma globuloasa, avand pulpa densa si foarte parfumata si pepenii galbeni comuni cu pulpa mai putin fina.
Soiurile raspandite in cultura sunt:
– Turkestan – este un soi timpuriu, la care primele fructe coapte se obtin dupa 70-75 de zile de la rasarire. Fructele sunt mici( 1 kg) , de forma sferica, pulpa verde- deschis, suculenta, dulce si aromata. Este cel mai raspandit soi de pepene galben din tara noastra;
– Splendid este un soi timpuriu u fructul globulos, usor turtit la capete, de marime mijlocie. Pulpa este colorata in portocaliu-deschis, foarte dulce, puternic aromata;
– Dulce pietros este un soi mai tarziu dar foarte bun calitativ;
– Galben de toamna si Masliniu de de iarna sunt soiuri foarte tarzii care se maturizeaza dupa recoltarea in depozite;
– Ananas este un soi de cantalup semitimpuriu, frcutul este globulos costat cu suprafata scortoasa, mic (500-600 gr). Miezul este succulent, portocaliu cu aroma specifica de ananas.
Cerinte fata de factorii de mediu sunt asemanatoare cu ale castravetilor, dar are nevoie mai multa de caldura decat castravetii. Fata de umiditate cerintele sunt mai reduse. Umiditatea ridicata in sol si admosfera reduce continutul de zahar si aroma fructelor.
Pregatirea terenului se face la fel ca si la castraveti.

Castravetele
Originea si raspandirea. Castravetele este originar din China. In tara noastra se cultiva in toate regiunile.
Cerinte fata de factorii de mediu. Castravetii sunt plante care au nevoie de caldura, lumina si umiditate. Semintele incep sa germineze la temperature de 12 grade Celsius. Temperatura optima de vegetatie este de 25-30 de grade Celsius. Seceta influenteaza calitatea fructelor favorizand amareala acestora.
Cere soluri usoare, permeabile, afanate, cu reactie neutra. Se obtin rezultate bune in urma aplicarii a 30-40 t/ha gunoi de grajd bine descompus, combinat cu 300-350 kg/ha superfosfat si 100 kg/ha sare potasica sau sulfat de potasiu.
Ca plante bune premergatoare pentru cultura castravetilor sunt legumele din grupa verzei, radacinoaselor si leguminoaselor. Perioada de semanat a castravetilor este la sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai, pentru cultura de vara (timpurie) si intre 15 iunie – 5 iulie pentru cultura de toamna.
Solul se ara adanc din toamna, incorporandu-se gunoiul de grajd si ingrasaminte minerale cu fosfor si potasiu. Primavara se aplica si ingrasamintele cu azot (100-150 kg/ha).

Scris de la 29/06/2014. Adaugat in Starea culturilor. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *