Pe teritoriul României au fost ridicate restricţiile pentru circulaţia animalelor impuse de evoluţia bolii limbii albastre (Blutongue)

limbii albastreANSVSA a dispus ca data de 2 decembrie 2014 să fie declarată dată de debut a perioadei libere de vectori care transmit virusul bolii limbii albastre (Blutongue). Decizia a fost luată ca urmare a îndeplinirii criteriilor stabilite în reglementările europene (Regulamentul (CE) nr. 1266/2007).

Drept urmare, zonele de control de pe teritoriul ţării noastre se elimină, iar tot teritoriul României va constitui zona de protecţie pentru bluetongue.

Aceasta înseamnă că, animalele receptive pot circula fără restricţii pe teritoriul naţional, cu obligativitatea ca animalele să fie clinic sănătoase.

În acest context, ANSVSA a elaborat un set de recomandări, pentru crescătorii de animale, care cuprinde o serie de măsuri de profilaxie nespecifică.

Aceste măsuri au rolul de a preveni infectarea animalelor receptive cu virusul bolii Bluetongue.

De asemenea, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor organiza întâlniri cu asociaţiile de crescători de animale pentru a le prezenta aceste recomandări şi vor distribui materiale informative cu acest conţinut, prin intermediul reţelei sanitare veterinare din teritoriu.

Datele privind începutul şi sfârşitul perioadei de vectori în Statele Membre ale Uniunii Europene, pentru sezonul 2014 – 2015, pot fi accesate la următorul link: http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/bluetongue_en.htm la capitolul “Seasonally vector free period”.

Serviciul Comunicare

Măsuri nespecifice pentru prevenirea apariţiei bolii limbii albastre

(Bluetongue)

Bluetongue (boala limbii albastre) este o boală specifică rumegătoarelor.

Această boală nu se transmite la alte specii de animale faţă de cele enumerate mai sus sau la oameni.

Boala este produsă de un virus, transmis prin intermediul unor insecte de dimensiuni mici cuprinse între 1-3 mm, care înţeapă animalul receptiv şi pot transmite boala de la un animal la altul.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii animalelor, este recomandat ca deţinătorii de animale să aplice următoarele măsuri:

În perioada iernii:

– anunţarea medicului veterinar despre orice intenţie de cumpărare sau introducere de noi animale în exploataţie;

– observarea permanentă a bovinelor, ovinelor şi caprinelor pe care le deţin; orice modificare a stării de sănătate a animalelor va fi anunţată medicului veterinar;

– efectuarea curăţeniei în adăposturi şi în jurul acestora;

– îndepărtarea gunoiului de grajd, care constituie un biotop favorabil dezvoltării insectelor, din apropierea adăpostului şi de pe platforma de gunoi ;

– Efectuarea a cel puţin unei acţiuni de dezinsecţie în adăpost.

În restul anului (primăvara, vara, toamna):

– anunţarea medicului veterinar despre orice intenţie de cumpărare sau introducere de noi animale în exploataţie;

– observarea permanentă a bovinelor, ovinelor şi caprinelor pe care le deţin; orice modificare a stării de sănătate a animalelor va fi anunţată medicului veterinar;

– efectuarea curăţeniei în adăposturi şi în jurul acestora;

– aplicarea, pe pereţii adăpostului, de vopsele ce conţin substanţe repelente, care să ţină insectele la distanţă;

– instalarea la ferestrele adăposturilor de plase cu ochiuri mici, de 1-3 mm, aspersate cu insecticide, cu asigurarea ventilaţiei corespunzătoare;

– verificarea/repararea permanentă a instalaţiilor de adăpare şi prevenirea

revărsarii de apă din jgheaburi, scurgerea apei din instalaţii;

– evacuarea eficientă a purinului şi dejecţiilor animalelor şi acoperirea acestora cu substanţe chimice;

– îndepărtarea gunoiului de grajd (care constituie un biotop favorabil dezvoltării insectelor) din apropierea adăpostului şi de pe platforma de gunoi şi efectuarea de dezinsecţii periodice;

– efectuarea de dezinsecţii periodice în adăposturi;

– tratamentul periodic ale bovinelor, ovinelor şi caprinelor cu substanţe insecticide sau insectifuge;

– între orele 18:00 şi 6:00, bovinele, ovinele şi caprinele să fie ţinute, pe cât posibil, în adăposturi;

– efectuarea operaţiunilor de îmbarcare/debarcare a animalelor destinate vanzării când atacul vectorilor este diminuat, cu mijloace de transport protejate împotriva insectelor (închidere etanşă, ventilaţie artificială forţată, etc.), cu respectarea măsurilor de bunăstare a animalelor;

– dezinsecţii ale mijloacelor de transport confor legislaţiei în vigoare.

Scris de la 16/12/2014. Adaugat in Zootehnie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *