Patru spanioli cultiva sofran in comuna gorjeană Bustuchin

Patru spanioli Patru spanioli au pus bazele unei cooperative agricole in localitatea gorjeana Bustuchin. Spaniolii vor cultiva o planta aproape necunoscuta in Romania – sofranul, un condiment care se vinde si cu 10 mii de euro kg. in tarile europene.

”Am înființat juridic cooperativa, a dat Dumnezeu, acum aștept spaniolul care este de 25 de ani președintele unei cooperative în Catalunia să vină să plantăm șofran, pentru că așa se pune, în a doua jumătate a lunii august. Dorește să vină dumnealui să stea lângă oameni până plantăm, să vedem dacă pământul și clima se pliază la asemenea plantă. Sunt deja patru spanioli membri fondatori în această cooperativă, Cooperativa Agricolă Valea Amaradiei-Catalunia. Sunt 26 de membri fondatori din Bustuchin, Roșia de Amaradia, Hurezani, sunt 26 împreună cu patru spanioli din Madrid, Barcelona”, a spus Ion Ciocea, primarul din Bustuchin, citat de pandurul.ro.

Șofranul (Crocus sativus) este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.

Șofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume. Originile nu sunt certificate însă par a se situa în Orientul mijlociu. A fost introdus în Europa de mauri prin Spania, la ora actuală fiind cultivat în Spania (La Mancha) șiGrecia, Franța (cea mai bună calitate), Italia, iar în restul lumii în Maroc, Cașmir, Iran (cel mai mare producător) sauChina. Prețul său ridicat (30 000 -40 000 euro/kg) se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130 000 și 250 000 de flori din care se rețin numai stigmatele (partea superioară a pistilului ce este divizată în 3) ce se usucă până la pierderea a 4/5 din umiditatea lor, dar și de faptul că este o cultură manuală ce nu suportă mecanizare decât în mică parte (lucrările solului). Șofranul, numit și `aurul roșu` era considerat un simbol al luminii, folosit din cele mai vechi timpuri ca plantă tinctorială ce dădea o culoare `galben soare`, hainele conducătorilor fiind vopsite cu extractul stigmatelor de Crocus.

Spaniolilor le prieste la Bustuchin, cel putin asta spune primarul Ion Ciocea. Astfel, in luna octombrie sunt asteptati  ministrul agriculturii din Catalunia si  președintele Federației Cooperativelor din Spania.

 

Scris de la 18/08/2015. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *