Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile specializate a crescut cu 36,3% in 2013

 ovine şi caprineÎn anul 2013, comparativ cu anul 2012, sacrificările de bovine, porcine, ovine şi caprine şi de păsări în unităţi industriale specializate (abatoare) au înregistrat o tendinţă ascendentă. Producţia de lapte colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut în anul 2013 faţă de anul 2012.

Sacrificările de animale şi păsări din unităţile industriale. În anul 2013, sacrificările de bovine în unităţi industriale specializate, după numărul de capete, au crescut faţă de anul precedent cu 3,6%, iar sacrificările de porcine au crescut cu 7,9%. Faţă de anul precedent, producţia de carne de bovine a crescut cu 2,2%, iar cea de porcine a crescut cu 9,3%. Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale specializate a crescut faţă de anul precedent cu 36,3%, iar producţia de carne de ovine şi caprine a crescut, de asemenea, cu 32,8%. Numărul de păsări sacrificate în abatoare a crescut faţă de anul 2012 cu 4,4%, iar producţia de carne de pasăre a crescut cu 6,4%. Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (52,8%), Sud-Vest Oltenia (12,1%) şi
Sud-Est (10,2%).

Sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (peste 30,0%), Sud-Muntenia (17,5%) şi Sud-Est (12,7%), iar sacrificările de ovine şi caprine, în regiunile Vest (51,4%), Sud-Muntenia
(18,7%) şi Nord-Vest (9,6%).

În anul 2013, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Sud-Muntenia (23,5%), Nord-Est (22,3%), Sud-Est (21,6%) şi Centru (14,4%).Laptele şi produsele lactate din unităţile industriale

În anul 2013 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă achiziţionată de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare a scăzut cu 5473 tone (-0,6%).

Cantităţile de lapte brut procesat din alte specii au crescut în anul 2013 faţă de anul anterior, producţia de lapte de capră remarcându-se în mod deosebit cu o creştere cu 2439 tone (+52,1%).

Cantitatea de lapte brut importat a crescut, de asemenea, în anul 2013 faţă de anul 2012 cu 36838 tone
(+62,2%).

În anul 2013, producţia principalelor produse lactate a manifestat tendinţă ascendentă, cea mai mare creştere a producţiei având loc la smântână de consum cu 5929 tone (+12,4%) comparativ cu anul 2012.

Creşteri semnificative ale producţiei în anul 2013 faţă de anul precedent pot fi menţionate la: lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 13348 tone (+8,7%), unt cu 511 tone (+5,5%), lapte de consum cu 10917 tone (+5,2%) şi brânzeturi (inclusiv urdă) cu 3375 tone (+5,0%). Evoluţia cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (89,0% din producţia totală de brânzeturi) s-a menţinut în aceeaşi tendinţă ascendentă.

Producţia de lapte praf şi cea de brânzeturi topite a crescut, de asemenea, cu 70 tone (+3,3%), respectiv cu 65 tone (+0,7%), în anul 2013 faţă de anul 2012.

Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (36,4%), Nord-Est (21,1%) şi
Nord-Vest (19,5%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (46,2%), Nord-Est
(20,3%) şi în Nord-Vest (16,9%). Regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud-Muntenia deţin peste 75,0% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat). Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (46,1%), Vest şi Nord-Vest (peste 15,0% fiecare) şi Nord-Est (15,5%). Brânza s-a produs, îndeosebi, în regiunile Centru (36,2%), Nord-Vest (19,3%), Nord-Est (18,5%) şi Sud-Muntenia (14,9%)

Scris de la 30/06/2014. Adaugat in Zootehnie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *