Noua lege a piețelor, funcțională până la finele lunii noiembrie

lege a piețelorNoua Lege a piețelor a fost promulgată de președintele României. Aceasta a fost trimisa spre promulgare in urma cu 3 saptamani.Potrivit  noii legi, certificatele de producător vor fi înlocuite cu atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor.Potrivit ministrului Agriculturii Daniel Constantin, noua Lege da posibilitatea celor care sunt cu adevarat producatori  agricoli să poată să își comercializeze în mod direct produsele pe care le obțin.

Noua Lege schimbă în totalitate sistemul prin care producătorii agricoli persoane fizice valorifică produsele proprii în pieţele agroalimentare. În fapt, actualele certificate de producător vor fi înlocuite prin atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor. Astfel:
– atestatul de producător reprezintă documentul care confirmă persoanei fizice care desfăşoară o activitate economică în sectorul agricol calitatea de producător agricol;
– carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezintă documentul utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, precum şi de soţul/soţia, rude/afini de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul, a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie.

Ambele documente se emit de Primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice produsele obţinute în ferma /gospodăria proprie.

Atestatul de producător se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean/regional/naţional, care se înregistrează în acest scop la primării.
Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, după caz. Atestatul de producător şi Avizul entităţilor menţionate elimină posibilitatea substituirii calității de producători agricoli a solicitanților care nu dețin această calitate.

Carnetul de comercializare îndeplineşte un dublu rol:
– de document emis de vânzător care însoţeşte marfa comercializată,
– de document care însoţeşte marfa pe perioada transportului de la locul de păstrare la locul de comercializare.

De asemenea, carnetul de comercializare asigură fluxul informaţional necesar privind structura sortimentală/cantitativă a produselor valorificate, locul de producere şi destinaţia acestora. Carnetul de comercializare înlocuieşte borderourile de achiziţie, a căror utilizare reprezintă în prezent un canal semnificativ de evaziune fiscală, în special în comerţul cu produse agricole materie primă. În acest fel, se creează premise pentru ca producţia realizată de micii producători să fie valorificată în condiţii civilizate, să asigure atât venituri corecte pentru producători, cât şi informaţii complete asupra provenienţei mărfurilor şi preţuri corecte la consumatorul final.

În cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare a unui atestat de producător şi a unui carnet de comercializare, pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie. Procentul de alocare a spaţiilor de vânzare este de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente.

”Legea privind reglementarea pieței produselor agricole a fost promulgată de președintele României. În cel mult 30 de zile, Ministerul Agriculturii, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, va emite normele metodologice de aplicare și tipizatele, astfel încât legea să devină funcțională până la finele lunii noiembrie. Conform noii legi, certificatele de producător vor fi înlocuite cu atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor, iar spațiile minime din piețe alocate producătorilor agricoli vor crește la 40%. Comercializarea producției din ferme se va face numai pe baza noilor certificate, nu pe borderou de achiziție, ceea ce înseamnă că vor avea acces în piețe producătorii adevărați și mai puțin intermediarii”, a declarat secretarul de stat in MADR, Daniel Botănoiu.

Scris de la 23/10/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *