Mozaicul dungat al graului- combatere si prevenire

Care sunt primele boli ce apar dupa insamantare graului de toamna.

Mozaicul dungat al graului

Acesta se aseamna foarte mult cu piticirea graului.

Cum se manifesta Mozaicul dungat al graului.

Acest daunator isi face aparitia la scurt timp dupa rasarirea plantelor, aparand pe frunze  striuri sau dungi de culoare verde-deschis sau galbui. Cu cat boala este intr-un stadiu mai avansat, cu atat suprafete mai mari de frunza au culoarea galben-aurie, ramanand doar dungi verzi pe acest fond galben. In timpul iernii, simptomele dispar, pentru a reaparea primavara. Plantele atacate in toamna au o crestere redusa.

Plantele bolnave au tufa rasfirata, cu spice mici fara seminte, pierderile de productie fiind de 50-80 % iar faina rezultata este de slaba calitate.

Ce culturi pot fi atacate de acest daunator

Virusul infecteaza: graul, porumbul, orzul, secara, ovazul, raigrasul, vitelarul, obsiga si unele leguminoase.

Atentie, boala se poate ransmite de la o cultura la alta!

Virusul se transmite prin acarieni (Aceria tulipae, Atosichella şA. tritici) care pot lua virusul, dar nu-l pot transmite de la adulti la oua.

In cursul vegetatiei virusul poate fi adus pe grau de pe porumb, care poate fi gazda pentru inmultirea virusului si de pe raigras, in care virusul persista in timpul iernii.

Prevenire si combatere.

Se recomanda evitarea intarzierii semanarii graului care ar duce la suprapunere intre faza de sensibilitate a graului cu raspandirea maximă a insectelor si distrugerea plantelor gazda. Asolamentele sau rotatiile recomandate trebuie sa fie alcatuite fara culturi ale plantelor gazdace ar putea fi infectate de acelaşi virus. Distrugerea samulastrei este o masura obligatorie, in vederea intreruperii ciclului de transmitere al insectelor transmitatoare. In zonele unde exista aceste insecte se vor cultiva soiuri care s-au dovedit a fi rezistenti.

Scris de la 03/10/2017. Adaugat in Daunatori. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *