Modalitatea de operare şi beneficiile Duovac

Duovac

Majoritatea soluţiilor de muls DeLaval sunt prevăzute cu opţiunea Duovac, însă, în ciuda acestui fapt, numeroase ferme nu cunosc modalitatea de operare şi beneficiile acestei optiuni.

Simplificând informaţiile, putem afirma că DUOVAC permite o cooperare delicată între vacă, echipamentul de muls şi operatorul de muls, întrucât operarea Duovac se bazează pe debitul de lapte, în funcţie de performanţa ratei debitului de lapte.

Vaca

Procesul de muls este controlat, în realitate, de vacă. Valorile debitului de lapte diferă pentru fiecare vacă, întrucât fiecare vacă este individuală. Cu toate acestea, ratele debitului de lapte variază pe parcursul lactaţiei fiecărei vaci, existând însă rate diferite şi între mulsul de dimineaţă şi cel de după-amiază. Prin utilizarea Duovac, procesul de muls se realizează în conformitate cu rata debitului de lapte al vacii.

Echipamentul de muls 

Duovac detectează debitul de lapte şi modifică operarea echipamentului de muls în mod corespunzător. Operatorul de muls poate crea o rutină de lucru eficientă, graţie faptului că nu mai trebuie să îşi facă griji pentru mulsul necorespunzător. Duovac poate acţiona imediat după pregătirea ugerului şi după pornirea mulsului, fiind urmat apoi de funcţionare, până la retragerea echipamentului de muls. Duovac vine în ajutorul operatorului de muls, pentru a crea o rutină de muls repetabilă şi consecventă. 

Fiziologie 

Structura ugerului este alcătuită din canale şi alveole de lapte, unde se produce laptele. O cantitate mai mică de lapte se află în canalele de lapte de unde se poate mulge acest lapte, însă cea mai mare parte a laptelui se află în alveole. Aceste alveole pot fi golite doar prin contribuţia vacii. În timpul stimulării vacii sau a ugerului, începe secreţia de oxitocină, iar hormonul intră în circulaţia sangvină. În momentul în care oxitocina ajunge în uger, alveolele se contractă şi împing laptele în canalul de lapte. Acest proces este reflexul de eliberare a laptelui.

nteracţiunea dintre vacă şi Duovac

Curba indică modalitatea în care debitul de lapte se modifică în timpul mulsului şi modalitatea în care nivelul de vacuum şi pulsaţia se adaptează la acesta prin intermediul funcţiei Duovac.

Faza de stimulare

În momentul în care operatorul de muls a pregătit ugerul sau vaca pentru muls şi a ataşat echipamentul de muls pe uger, nu mai există niciun debit de lapte sau există doar un debit foarte mic. Durează aproximativ un minut înainte ca reacţia oxitocinei să aibă loc şi înainte ca reflexul de eliberare a laptelui să pornească. Duovac continuă stimularea ugerului, care a fost începută manual de operatorul de muls, prin masarea delicată a mameloanelor, cu un nivel de vacuum scăzut, de 33 +/- 3kPa.

Faza de muls principală

La finalizarea reflexului de eliberare a laptelui, debitul laptelui creşte rapid, iar în cazul în care acest debit depăşeşte valoarea de 200 g/min, Duovac trece la faza de muls principală. În cadrul acestei faze, vacuumul este optimizat pentru mulsul rapid (46+/1 kPa), în timp ce oxitocina este activă, iar laptele este împins din alveole. Este foarte importantă golirea ugerului într-o modalitate optimă şi corespunzătoare, pentru a obţine o producţie de lapte ridicată şi pentru menţinerea bunei sănătăţi a ugerului.

Faza de post-muls 

În cazul în care debitul laptelui este mai mic de 200 g/min,  Duovac va trece la un nivel de vacuum mai redus după o scurtă temporizare. Apoi, utilizează acelaşi nivel de vacuum delicat ca şi în faza de stimulare. Acest lucru înseamnă că riscurile mulsului excesiv şi dăunător, existente pentru uger şi pentru vacă, sunt reduse, iar echipamentul de muls rămâne aplicat pe uger până la detaşarea manuală sau automată (în funcţie de setări).

Contoarele de lapte DeLaval şi Duovac

Opţiunea Duvac se poate utiliza împreună cu oricare dintre echipamentele de muls, contorul de muls sau indicatorul de lapte DeLaval. În cazul contoarelor de lapte sau al indicatoarelor de lapte, există o supapă a regulatorului pe contorul de lapte sau pe conducta de lapte, această supapă fiind compatibilă cu Duovac. Această supapă a regulatorului include o membrană care poate închide parţial sau complet vacuumul care intră în echipamentul de muls. În situaţia în care supapa regulatorului este instalată împreună cu Duovac, supapa regulatorului/obturatoare controlează 3 niveluri de presiune:

  • Nivelul de vacuum redus în cazul unui debit de lapte scăzut
  • Nivelul de vacuum normal în cazul unui debit de lapte normal
  • Fără vacuum la desprinderea automată a colectorului.

Debitul de lapte normal 

Există un nivel de vacuum al mulsului normal deasupra membranei în cazul debitului de lapte normal, în faza de muls principală. Întrucât nivelul de vacuum din conducta de lapte este acelaşi, membrana nu este afectată în acest caz.

Debitul de lapte scăzut 

În momentul în care contorul de lapte detectează un debit de lapte redus, va exista o alimentare cu vacuum redusă la intrarea semnalului Duovac, iar Duovac va genera un nivel de vacuum redus pe baza sa. Va exista un nivel de vacuum redus deasupra membranei, în interiorul supapei regulatorului/obturatorului contorului de lapte. Membrana regulează şi echilibrează nivelul de vacuum care intră în echipamentul de muls: vaca este mulsă la un nivel de vacuum redus, până când debitul de lapte este mic sau până la începerea îndepărtării echipamentului.

Duovac utilizează semnalele provenite de la vaci şi vine în ajutorul operatorilor de muls, permiţând realizarea unui muls delicat şi reducând riscurile mulsului excesiv, periculos. Valorile minime şi maxime, limitele debitului de lapte şi ale îndepărtării se pot ajusta în mod flexibil, pentru adaptarea acestor valori la turmă. Graţie acestei flexibilităţi, mulsul şi fazele de lucru pot fi optimizate atât pentru operatorii de muls, cât şi pentru vaci.

Această soluţie de muls delicat de la Delaval, a cărei utilizare şi popularitate sunt confirmate de miile de echipamente vândute şi instalate în ultimele decenii, este DUOVAC.

Scris de la 19/01/2015. Adaugat in Zootehnie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *