Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, trimis in judecata

stelian fuiaFostul ministru al Agriculturii in Guvernul Ungureanu, Stelian Fuia, a fost trimis in judecata de procurorii DNA.In urma cu aproximativ o luna, un alt fost miniustru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, a fost eliberat dupa gratii, dupa ce a ispasit mai bine de un an din condamnarea de tri ani din dosarul „Caltabosul”. Tot in spatele gratiilor se afla si fostul ministrul al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, condamnat la 7 ani de inchisoare.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia (PDL) a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite.

La data comiterii faptelor, Stelian Fuia ocupa functia de director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea.

 

Impreuna cu el au mai fost trimisi in judecata pentru complicitate cumnatul sau, Daniel Statel, asociat la firma SC Procera Agrochemicals, Dragos Paraschivoiu, director la o societate specializata in agricultura si executorul judecatoresc Constantin Oprisan, pentru complicitate.
Procurorii DNA arata in rechizitoriu ca in perioada 2005-2007, calitatea sa de director al statiunii de cercetare, Stelian Fuia, „cu stiinta si in intelegere” cu ceilalti inculpati, a omis indeplinirea unui act de serviciu, respectiv „nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta ca proprietar al unor bunuri era statul roman, in cadrul unei proceduri de executare silita derulata in perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegala, prin procedura de licitatie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului”.
DNA considera ca in acest mod s-au obtinut foloase necuvenite pentru firma mentionata mai sus, de 174.631 lei, iar Dragos Paraschivoiu a fost improprietarit fraudulos.
„Prejudiciul adus statului roman si nerecuperat este de 1.611.522 lei (echivalent 358.228 euro). Fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. (…)

 

Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale a rezultat ca la activitatile mentionate a participat, in calitate de complice, si inculpatul Dragos Paraschivoiu, care a acceptat sa intre formal in proprietatea bunurilor instrainate fraudulos, prin licitatie, platind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Aceasta suma insa i-a fost virata in cont, la data de 21 decembrie 2005, de catre Stelian Fuia. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virata de Dragos Paraschivoiu in contul executorului judecatoresc Constantin Oprisan, in vederea distribuirii acesteia catre creditori.

Prin activitatile desfasurate in cadrul procedurii de executare silita, inculpatul Oprisan a contribuit la scoaterea ilegala, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executarii silite, desi cunostea situatia juridica reala a acestora si faptul ca prin vanzare se obtineau foloase necuvenite atat pentru adjudecatar, cat si pentru creditorii Statiunii Fundulea, sustin procurorii DNA.
Concret, Stelian Fuia este acuzat ca „desi cunostea ca impotriva statiunii de cercetare pe care o conducea s-a declansat, ca urmare a sentintei civile, o procedura de executare silita a unor bunuri din domeniul public, pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a formulat contestatie la executare (conform Codului de procedura civila) si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului”.
DNA a anuntat la data de 23 aprilie 2014 ca fostul ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este urmarit penal inca din 8 ianuarie 2014 pentru abuz in serviciu.

Scris de la 29/05/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *