Măsura de distilare a subproduselor de vinificaţie a fost inclusa în Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul viti-vinicol 2014 – 2018

Programul NaţionalProgramul Naţional în sectorul Vitivinicol 2014-2018 a demarat odată cu adoptarea în 18 iulie a.c, a HG nr. 578 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene. Măsurile vizează restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei de struguri şi finanţarea unor proiecte de investiţii.

În urma consultărilor cu producătorii de profil şi analizei actualizate privind sectorul vitivinicol, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a susţinut completarea Programul naţional prin introducerea măsurii de distilare a subproduselor, demers concretizat prin adoptarea de către Guvernul României în şedinţa din data de 17 septembrie 2014, a Hotărârii pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 578/2014.
Accesarea măsurii de distilare a subproduselor garantează practici corecte de piaţă privind trasabilitatea produsului pe filieră, prin creşterea controalelor şi scăderea activităţilor frauduloase, conducând totodată la creşterea veniturilor producătorilor, prin subvenţiile oferite în acest scop.
Astfel se asigură premizele ca România să îşi consolideze poziţia în rândul statelor europene mari producătoare de vinuri, iar viticultura, o activitatea cu tradiţie milenară, să atragă investiţii semnificative, care conduc la creşterea calitativă a producţiei, dezvoltarea sectorului vitivinicol prin respectarea măsurilor de biosecuritate şi a cerinţelor de agromediu, şi, implicit, la crearea de noi locuri de muncă.
Reamintim cu această ocazie că urmare negocierilor purtate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale România a obţinut o finanţare totală de 238,5 milioane euro pentru Programul Naţional vitivinicolcol 2014-2018, reprezentând o suplimentare cu 5,6 milioane euro/an faţă de alocarea din Programul precedent.
În prezent, la nivelul Uniunii Europene, ţara noastră ocupă locul 6 la suprafaţa viticolă, locul 7 la producţia de struguri şi locul 6 la producţia de vin. Patrimoniul viticol reprezintă 1,6% din patrimoniul agricol şi 2,4% din suprafaţa arabilă a României.

Scris de la 19/09/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Un Comentariu la Măsura de distilare a subproduselor de vinificaţie a fost inclusa în Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul viti-vinicol 2014 – 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *