MADR face precizari referitor la articolul « Cartofi toxici pe piața din România, interziși de UE»

 toxiciMADR vine cu precizari referitoare la articolele aparute in presa centrala si locala, referitoare la calitatea cartofilor din import, care, potrivit informatiilor publicate sunt toxici si contin o serie de substante care ne pot pune in pericol viata.O alta informatie arata ca, in tarile UE, cartofii consumati de romani sunt interzisi  la comercializare- acestia sunt folositi in sectorul zootehnic ca hrana pentru animale.In materialul transmis de MADR, nimeni, nici-o institutie din cele patru enumerate de minister, care sunt implicate direct in efectuare verificarilor de calitate, nu pomeneste despre destinatia de consum a cartofilor din import, daca sunt destinati consumului uman sau zootehnic.

Referitor la articolul «Cartofi toxici pe piața din România, interziși de UE» Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizari :
Cartoful este supus unui număr minim de patru controale tehnice-tematice, efectuate de următoarele instituții: Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de inspecții și Control din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Compartimentele de inspecții din unitățile fitosanitare, Administrația piețelor.
Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din posturile de inspecție la frontieră efectuează controlul documentar și/sau de identitate și permit importul în România numai pentru transporturile cu produse de origine nonanimală pentru care sunt respectate cerințele prevăzute în normele privind siguranța alimentelor în vigoare.
În cadrul programului anual de monitorizare au fost prelevate probe de cartofi din țări terțe precum și din state membre UE (Franța,Belgia,Polonia etc) și analizate în cadrul laboratoarelor de specialitate și care s-au dovedit a fi conforme, nefiind declanșată nici o alertă pentru acest produs, acțiunea fiind în derulare.
În cazul în care sunt depistate neconformități se declanșează sistemul rapid de alertă și informațiile devin publice prin publicarea pe site-ul sistemului.
În vederea verificării conformității produselor de origine vegetală (legume, fructe, cartofi), cu standardele de comercializare există tematici specifice de inspecții aprobate pentru controlul piețelor din urban unde organismele de control ale MADR verifică: proveniența, etichetarea corectă, existența și valabilitatea certificatului de producător, spațiile în care se realizează comercializarea.
În 2014 s-au efectuat 6559 controale în piețele agroalimentare din România iar acțiunea este în derulare.
Din punct de vedere fitosanitar, Autoritatea Natională Fitosanitară efectuează inspecții în timpul perioadei de vegetație, la recoltare, cât și în spațiile de depozitare/comercializare.
În 2014 au fost efectuate 400 de inspecții în timpul perioadei de vegetație și la recoltare și 497 în spațiile de depozitare/ comercializare, acțiunea fiind în derulare.

Scris de la 25/07/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *