ANM: Lucrările agricole de toamnă se vor efectua în condiţii bune, la nivelul întregii ţări

toamnăAprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă), se vor înregistra pe suprafeţe extinse din nordul şi centrul Dobrogei, nord-estul Munteniei, sudul, estul şi vestul Moldovei şi sud-vestul Transilvaniei.

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina intensificarea proceselor de creştere şi dezvoltare, în aproape toate zonele de cultură. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

Culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua fazele de germinare (70-100%), răsărire (30-100%) şi apariţia primelor frunze (10-100%). În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă predominante vor fi fazele de răsărire (30-100%) şi înfrunzire (5-14 frunze), în majoritatea regiunilor agricole. Speciile pomi-viticole vor înregistra maturarea lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea masivă a frunzelor, în toate plantaţiile.

Lucrările agricole de sezon (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături, fertilizări) se vor efectua în condiţii bune, la nivelul întregii ţări.

Caracteristici meteorologice.Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5…16°C, abaterile
termice pozitive fiind de 1…6°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 10…20°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 0…12°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 7…18°C, optime parcurgerii proceselor de vegetaţie la culturile de toamnădeja înfiinţate.
Precipitaţiile sub formă de ploi locale vor fi nesemnificative din punct de vedere agricol în toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

RECOMANDARI DE SPECIALITATE
 Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi
continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
 Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile
înfiinţate în epoca optimă;
 Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Scris de la 10/11/2014. Adaugat in Actualitate. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *