Legumicultorii doljeni fac bilanţul activităţii din acest an

LegumicultoriiNu degeaba este a patra comună ca mărime din România, localitatea doljeana Poiana Mare s-a dezvoltat in ultima perioada intr-un ritm accelerat, mai ales in ultimii 7 ani.Peste 90 la suta din populatia comunei se ocupa cu agricultura, nu de azi de ieri, ci de cand se stiu, multi dintre ei de o viata.

Cunoscut ca cel mai mare bazin legumicol din zona de sud a tarii, legumele produse la Poiana Mare sunt cunoscute peste tot in tara, nu exista piata in Romania unde, cel putin o data sa nu se fi vandut cunoscutele tomate produse pe terenurile poianei.
Desi produc mult si de calitate, desfacerea nu e inca pusa la punct
Legumicultorii din Poiana Mare produc aproximativ 10 la suta din consumul de legume din Romania, mii de tone de legume pleaca an de an de la Poiana Mare in toata tara.
Mai nou, de cativa ani, legumicultorii din Poian Mare au incheiat un contracte de aprovizionare cu unul dintre cei mai mari ritalari din Romania- Metro, acesta cumpara anual o parte din recolta de legume produsa aici. O parte din producatori, cei mai instariti, detin masini de marfa si pleaca cu legumele in pietele din tara, unde le la un prêt foarte bun, dar marea majoritate a producatorilor nu au acesta posibilitate si desfac marfa in centrul de colectare a legumelor amenajat la marginea localitatii, spune primarul din Poiana Mare, Marin Vintila.’’Am avut discutii si cu reprezentantii Carefour, si acestia s-au aratat interesati de legumele produse la Poiana Mare, insa , din pacate, proiectul nu a fost finalizat’’, mai spune edilul.
Samsarii castiga mai mult decat producatorii
Legumele ridicate direct de la producatori umplu buzunarele intermediarilor.Asa cum bine se stie, castigul producatorilor de legume este mult mai mic fata de cel al intermediarilor, care ridica marfa direct de la producator, la un prêt foarte mic, apoi o vand in piete la prêt dublu sau chiar triplu.
De exemplu, anul acesta, pretul platit pentru 1 kg de rosii direct de la producatorii din Poiana Mare a fost intre 50 de bani si 1 leu, iar in piete aceste tomate s-au vandut cu 2, 3 si chiar 4 lei.

Un vis inca nemplinit al primarului Marin Vintila

Marin Vintila vrea sa infiinteze Asociatia Producatorilor de Legume din Poiana Mare, dupa ce, in urma cu doi ani, a infiintat Asociatia Propietarilor de Paduri, ‘’Padurea Verde’’.
Edilul spune ca legumicultorii nu sunt interesati de aceasta intiativa, chiar daca , in urma discutiilor avute cu acesia , le-a vorbit despre formele asociative si beneficiile acestora, legumicultorii inca nu inteleg ca este spre binele lor si ca aceste forme asociative sunt de viitor.
Tot in urma cu un an, localitatea Poiana Mare s-a inscris in Asociatia Legume si Fructe de la Noi.Printre promisiunile facute de conducerea asotiatiei mentionate se numara si exportul de legume catre Rusia.Acest lucru nu s-a mai intamplat , chiar daca s-ar fi finalizat bine acest proiect, datorita embargoului, legumele de la Poiana Mare nu ar fi putut ajunge in pietele din Federatia Rusa.
La Poiana Mare, agricultura si dezvoltarea rurala fac casa buna
Cu oameni harnici si gospodari, localitatea Poiana Mare se dezvotla de la an la an.In urma cu doi an, in localitate au demarat lucrarile pentru introducerea retelei de apa si canalizare.Un alt proiect urmeaza sa inceapa in 2015 si anume, construirea impreuna cu comuna Ciupercenii Noi si cu municipiul Calafat a unei Gropi ecologice de depozitare a deseurilor, intr-o zona arida, aflata intre cele 3 localitati, zona avizata de catre Ministerul Mediului. Tot de anul viitor urmeaza sa demareze si lucrarile de modernizare a targului de saptamana – separarea pe specii a sectorului de animale conform standardelor U.E. si introducerea porcinelor in targ cat si construirea unei noi hale de vanzare a branzeturilor.

de Marius Ivan

Scris de la 23/12/2014. Adaugat in Regional. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *