Legumele romanesti ar putea dispărea de pe piaţă

legumele romanestiLegumele romanesti risca sa dispara dupa piata.Acest lucru se datoreaza  costului gigacaloriei, care a fost majorat  cu 40%  la începutul acestui an.  Cel mai mare producător de legume de seră de la noi din ţară şi-a intrerupt activitatea în urma cu o saptamana.

Legumele româneşti ar putea dispărea de pe piaţă, iar preţurile ar putea fi făcute de importatori. De acest lucru se tem producătorii autohtoni, care sunt nemulţumiţi că Primăria Capitalei a decis să scumpească gigacaloria pentru agenţii economici cu aproape 40%, de la 212 lei la 294 de lei, fără TVA.

Cristian Rusu, director Hortifruct: „Noi detinem aproape 70% din legumele romanesti din toate supermarketurile, ori in momentul in care vom lua gigacaloaria la acest pret, nu vom mai putea sustine activatea de productie. Noi ne asteptam la o crestere aproape instantanee cu 50-60% a preturilor pentru ca importatorii din turcia si cei din piata neagra vor ramane singuri pe piata”.

Alexandru Jurconi, preşedinte Proagro: „Daca Dumnezeu da si ies bine calculele si se inteleg, atunci Leoser continua activitatile, altfel vom avea un gol intre 30 si 50 de mii de tone de legume pe care il vor umple importatorii. La ce pret? Reducerea activitatii Leoser va duce la conduce la o crester de pret a legumelor cu 50%. Ce vor face toti ceilalti? Se vor alinia? Cine va plati? Consumatorul”.

Cele 150 de hectare de sere afectate asigură mai mult de jumătate din producţia de legume de seră din Romania.

 

Scris de la 30/01/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *