Inspectorii ANSVSA au confiscat peste 30.000 de pui cu boala Newcastle

puiuPropietarul unei exploatatii de pasari de carne din judeţul Ialomiţa  a vandut catre un abator din Vaslui peste 30.000 de păsări cu boala Newcastle.Intreg lotul de carne a fost depistat si sechestrat de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Proprietarul unei exploataţii de păsări (pui de carne), cu un efectiv de populare de 96.500 capete, despre creşterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice. Inspectori de la DSVSA Ialomiţa s-a deplasat la faţa locului unde a constatat că sunt păsări bolnave şi muribunde. Conform procedurilor, au fost necropsiate cadavre la care s-au găsit leziuni ce pot fi atribuite Bolii de Newcastle* şi au fost recoltate probe pentru examen de laborator, în vederea precizării diagnosticului.

In urma verificarilor efectuate de catre inspectorii DSVSA, existand suspiciunea prezenţei Bolii de Newcastle, acestia au dispus restricţii sanitare veterinare în exploataţia respectivă de păsări, până la sosirea rezultatelor analizelor de laborator şi a informat ANSVSA.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în aceeaşi zi, reprezentanţii DSVSA Ialomiţa au revenit la exploataţia de păsări, în vederea continuării investigaţiei şi recoltării de probe suplimentare pentru trimiterea lor la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală(IDSA), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii de boală. În timpul derulării acestor acţiuni, inspectorii DSVSA au observat că efectivul de pui este mai mic faţă de ziua precedentă şi că nu a fost respectată interdicţia de a nu mişca efectivul de animale. Ca urmare, a fost aplicată o sancţiune contravenţională  în valoare de 20.000 lei şi au fost informate de îndată organele de Poliţie, respectiv, Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR.

ANSVSA a notificat DSVSA judeţene din ţară pentru a investiga dacă pe teritoriul lor se găseşte transportul ilegal de păsări. În urma verificărilor s-a descoperit că transportul ilegal de păsări (32.280 de capete) a ajuns intr-un abator în judeţul Vaslui.

Verificările efectuate de către inspectorii DSVSA Vaslui şi de reprezentanţii Poliţiei au arătat că transportul nu era însoţit de Certificat sanitar veterinar şi aviz sanitar veterinar interjudeţean, deţinătorii unităţii de abatorizare nu anunţaseră personalul sanitar veterinar despre intenţia de sacrificare, formularul de lanţ alimentar nu avea număr şi nu era semnat de proprietarul exploataţiei de păsări.

S-a făcut reconstituirea lotului de carne obţinut din abatorizarea păsărilor şi a subproduselor rezultate, lot care a fost sechestrat şi dirijat spre neutralizare şi s-au dispus măsuri de dezinfecţie.

Abatorul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 6.000 de lei.

Ca urmare a primirii de la IDSA, astăzi, 12 noiembrie, a buletinului de analiză prin care s-a confirmat existenţa Bolii de Newcastle la exploataţia din judeţul Ialomiţa, se va convoca Centrul Local de Combaterea Bolilor pentru a aproba Planul de măsuri care va fi aplicat.

Scris de la 13/11/2014. Adaugat in Zootehnie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *