Ilias Papageorgiadis: În sfârșit, România în Copa Cogeca: Plătim 1 Euro, primim înapoi 100 – 1.000

image_1– “De ce fermierii români primesc doar 138 Euro / hectar /an? Chiar și fermierii polonezi primesc 220”.

– “Deoarece România nu a fost membră a Copa Cogepa atunci când subvențiile au fost negociate, prin urmare n-am inclus ceva și pentru țara voastră în propunerea noastră către Comisia Europeană”.

Răspunsul  oficialului de la Copa Cogepa nu ne-a lăsat loc de comentarii.  ”Dacă doriți să obțineți ceva în urma negocierilor, mai întâi trebuie să vă prezentați la masa negocierilor”.

Era joi, 24 septembrie și eram in Bruxelles, la un cocktail după ce Copa Cogeca Praesidia (un fel de adunare generală) își alesese noul președinte, au dezbătut anumite probleme și de asemenea au aprobat candidatura României să se alăture în calitate de membru. Împreună cu Președintele ProAgro, Emil Dumitru, eram în centrul atenției tuturor*. Secretarul nostru general Florentin Bercu a plecat, ca să prindă avionul (eram împreună prin Praesidia).

Copa Cogeca:  Putere, influență și reprezentare


 


Pentru a se decide aproape orice în Comisia Europeană, structura acesteia include Grupuri de Dialog Social, unde reprezentanții din toate sectoarele și țările (prin organele lor reprezentative) vin cu propunerile lor, dezbat și în final convin asupra deciziilor, care sunt trimise mai târziu Comisiei.

În sectorul agriculturii există 13 Grupuri de dialog social diferite. În total, 774 reprezentanți participă la dezbateri. Copa și Cogeca trimite 200, în timp ce celelalte 67 (!) de organizații trimit 574.Copa Cogeca reprezintă cam 37 de milioane de fermieri în Europa și mai mult de 10.000 cooperative. Figurile lor sunt la superlativ și vocea este cea mai puternică din Bruxelles. Experții acesteia sunt considerați ca fiind printre cei mai buni de pe continentul nostru, pozițiile și rapoartele lor sunt puncte de referință. Vocea acesteia este întotdeauna luată în considerare iar influența ei este aplicată de directori experimentați.

De aceea, oricine cunoaște ce anume se întâmplă în Bruxelles întotdeauna a avut această întrebare: ”Dar cum se face că România nu este membră a Copa Cogeca? Sunteți o țară cu un sector agricol puternic, cum puteți să vă promovați interesele fără să faceți parte din instituția cea mai puternică? Cum puteți primi dacă nu sunteți acolo să cereți?”

Plătim 1, primim înapoi 100 – 1.000

– “Emil, dacă mă întrebi despre Biomasă și Biogaz, pot să-ți dau 100 de motive de ce trebuie să implementăm proiecte de BioEnergie în Romania, care sunt vitale pentru viitorul ţării. Ok, Copa Cogeca este o organizație foarte importantă. Dar de ce este vital pentru noi să aderăm acolo?”

I-am adresat întrebarea aceasta lui Emil la ora 06.55. Și-a terminat răspunsul către mine în jur de ora 10.00, când noi am ajuns în Bruxelles. În timp ce restul avionului dormea, eu aflam despre Copa Cogeca și România. El îmi răspundea răbdător la întrebările mele fără sfârșit …

– “Va trebui să plătim sute de mii de euro cotizații de membru …”

– “Dar vom obține zeci sau sute de milioane”

– “Cum?”

– “Când este vorba de o negociere privitore la bani la nivel de Euro, există trei poli principali:

 1. Comisia europeană (inclusiv vocea oamenilor)
 2. Guvernele și negocierile lor
 3. Parlamentul European

De obicei propunerea vine pe masă din partea Comisiei Europene, după ce s-a consultat cu diferitele grupuri de dialog social și a auzit părerea experților. Apoi miniștrii vor decide și în Parlament vor modifica și vor vota. Comisia Europeană ia în considerare ceea ce spune fiecare voce legitimă, dar vocea lui Copa Cogeca este de departe cea mai puternică și cu cea mai mare reputație. Așadar, când Copa Cogeca vine cu o propunere, poți vedea că aceasta este parte dintr-o propunere a Comisiei Europene, apoi este prezentată miniștrilor și Parlamentului European etc. …”

-“ Deci trebuie să fim în Copa Cogeca pentru a ne promova interesele în această propunere”

– “Da, altfel lăsăm ministrul Român sau Europarlamentarii României să lupte fără prea multe arme. Ei vor face tot ce le stă în putință, dar au auzit de multe ori că „Copa Cogeca nu menționează deloc acest lucru”. Noi am pierdut miliarde din acest motiv”

– “Deci dacă vom adera, câți bani poate câștiga România?”

– “Indirect, interesele României vor fi servite chiar mai bine, țara noastră poate obține zeci sau sute de milioane de Euro pe an, mai ales dacă suntem în Copa Cogeca de ceva timp, pentru a lucra eficient”.

 

– “Deci trebuie să fim membri cu drepturi depline, cu numărul maxim posibil de voturi …”

– “… da. Fiecare țară, pentru fiecare negociere, cere maximul pe care îl are nevoie. Apoi negociem până când rezultatul este să fim pe poziția finală în Copa Cogeca. Țări ca Germania, Franța, Anglia, Italia, Spania și Polonia au 12 voturi iar vocea lor este foarte puternică. De asemenea, atunci când cineva vrea sprijinul lor pentru o problemă națională specială, vor cere din nou sprjin lui pentru chestiunile lor naționale proprii.Dacă România are drepturi depline și 12 voturi, noi vom apăra interesele țării într-o manieră foarte eficientă”.

– “Avem destui experți pentru a-i trimite pentru toate comisiile și grupurile de dialog social?”

– “Avem, dar nu vom trimite doar experți ProAgro. Odată ce suntem introduși, noi suntem ”Echipa Națională”. Vom invita toate instituțiile reprezentative să ne trimită experți. În felul acesta vom promova interesele României mult mai bine, toate asociațiile vor ști ce se întâmplă iar ministerul va avea informații din interior și argumente pentru toate problemele. Acest lucru îl fac toate țările”.

 

-”Ar fi de asemenea excelent dacă am reuși să aducem experți de top din Copa Cogeca în România, care să ne explice în mod direct prezentul și viitorul unui sector. Am înțeles că ei au unii dintre cei mai buni experți din Europa.”

– “Exact. Imaginează-ți ce important ar fi dacă am duce expertul pentru carne de porc, să zicem. Acesta va vorbi cu oamenii ministerului, cu toate autoritățile și asociațiile etc., cu companiile private și proprietarii de ferme care vor să știe. El va fi aici, să răspundă la toate întrebările și să ne informeze, fără bariere. Putem să ne planificăm viitorul și strategia, ca țară și companii, știind că se va întâmpla în Europa. În felul acesta, toți românii câștigă”.

 

-”Deci, alăturându-ne la Copa Cogeca, sute de mii de fermieri, cooperative și companii vor primi informații și bani, 100 – 1.000 mai mult decât plătim cotizația de membru”.

– “Da și este pentru ROMANIA, nu ProAgro”

– “Am înțeles, hai s-o facem”.

 

Provocări…

Deci, era clar că exista un motiv serios pentru ca România să fie in Copa Cogeca. Dar lucrurile erau complicate … atunci când consiliul de administrație al ProAgro m-a împuternicit pe mine să-l însoțesc pe Președinte la Bruxelles ca să rezolv problema cu Copa Cogeca, am fost fericit și onorat să fac acest lucru. În timp ce mă pregăteam pentru Bruxelles, am aflat că:

 • ProAgro a fost în trecut, membru al Copa Cogeca. Am plătit doar serviciile lingvistice și nu cotizațiile de membru și am ”reușit” să ne ridicăm la o datorie de 600.000 Euro în mai puțin de 2 ani
 • După această ”realizare”, am fost suspendați (alții spun că am fost scoși afară)
 • Nu puteam să ne alăturăm la Copa Cogeca din nou, decât dacă plăteam în avans datoria de 600.000 de euro. Chiar și așa, nu era sigur, ceilalți membri trebuiau să voteze. Până atunci, când o federație a fost într-o astfel de situație, aceasta nu a fost acceptată înapoi.
 • Locurile României pe grupuri și toate drepturile nostre au fost distribuite celorlalți membri.
 • Unele mass-media din București au decis deja că nu am mai avea nici o șansă să ne alăturăm din nou la Copa Cogeca.

La ora prânzului, când am stat împreună cu Emil și Pekka Pesonen, Secretarul General al Copa Cogeca și unul dintre cei mai influenți și experimentați oficiali europeni, timpul lui era limitat. Zâmbetul său era mai mult ca un avertisment iar ochii lui inteligenți din spatele ochelarilor încercau să decidă dacă era ceva de discutat sau nu.

– “Bine ați venit, domnilor. Voi auzi niște scuze, la fel ca în trecut?”

– “Astăzi, domnule, veți auzi niște argumente și soluții.”

România, nu ProAgro

Ei bine, de data aceasta lucrurile erau diferite. Uitați de faptul că ”ProAgro încearcă să devină membru al Copa Cogeca, fără a avea fondurile ca să plătească 550.000+ Euro cotizația”. Acum era vorba de România…

 • Parlamentul României a votat în mod unanim pentru o lege nouă care permite Ministerului Agriculturii să plătească participarea fermierilor romani la instituțiile reprezentative ale Europei. (De obicei, ne plângem de politicienii noștri, dar în acest caz au acționat prudent, astfel că vor plăti doar când o Instituție Europeană este membră a Dialogului social al Comisiei Europene)
 • Condiția suspensivă este ca o instituție românească să fie deja membră a unei instituții Europene
 • Pentru 2015 există o sumă pentru trimestrul 4 al anului, în timp ce informațiile noastre cuprind faptul că banii pentru 2016 sunt securizați.

Cu votul Parlamentului și sprijinul Guvernului, puteam juca o carte…..

Am folosit mai multe ”arme”: avantajele României și o mulțime de alte mici sau mari fapte care ne-au îngăduit să ne construim poziția, rezumată într-o frază: ”Acum România este pregătită”.

Discursul României în Copa Cogeca Praesidia

După o discuție ”tensionată” cu Pekka Pesonen, am găsit soluția optimă pentru ca România să devină membru al Copa Cogeca acum, dar să plătim banii imediat ce vor fi achitați de Ministerul Agriculturii. Am rezolvat problemele din trecut și ne-am securizat poziția ca membru cu drepturi depline. De fapt România va avea același număr de voturi ca Germania, Franța, Anglia, Italia, Spania și Polonia!

”Totuși țara voastră trebuie să fie prezentată în timpul Praesidia. Se vor ridica multe întrebări din cauza trecutului vostru, în timp ce nu voi putea garanta că membri noștri vor vota pentru ca România să ni se alăture”. Nu putea fi mai clar de atât …

Am ajuns la clădirea Copa Cogeca și în timp ce ne îndreptam spre locul de întâlnire al Praesedia, discutam și ne pregăteam discursul. Cineva care și-a dat seama că suntem din România a venit la noi, știa trecutul nostru …

”Sunteți din România … veți vorbi astăzi, așa cum am înțeles, da?”

– “Corect”

– “Vă sugerez următoarea strategie. Ar trebui să le spuneți că nu a fost vina voastră că nu ați plătit, pur si simplu nu ați avut banii, nu ați făcut acest lucru intenționat, noi toți știm că România este săracă, ar trebui să existe o excepție…”

”România este bogată, domnule. Mulțumim pentru sfat”

– “Dar…”

– “Aș prefera să mor în acest moment, decât să spun aceste lucruri. Multumesc”

Încăperea era plină cu 140 de președinți și reprezentanți ai instituțiilor naționale din toată Europa, reprezentând sute de miliarde de euro ... discursul României în Praesidia din Copa Cogeca a fost unul de succes, dacă luăm în considerare că nu s-a pus nici o întrebare și am fost votați din nou să aderăm.

(Lucrând împreună cu Emil și Florentin, am avut onoarea să prezint situația pe care am pregătit-o, în numele lui ProAgro și al României. Acesta este cu certitudine unul dintre cele mai importante momente ale vieții mele).

Apoi au urmat fotografii și toți ne-am îndreptat spre cocktali pentru a sărbători alegerea noului Președinte al Copa Cogeca (deja noi am mers la el şi am discutat despre România).

 

Aluzii la nume …

– “Româââââania, da…. Ei bine… pe cine cunosc eu din România? Dl. Botanoiu… este încă secretar de stat?”

– “Da… și este unul foarte bun” a comentat Emil …

– “Știu, duce faimă bună aici în Bruxelles…”

 

– “În România aveți pe cineva … Bac…”

– “Dl. Baciu, Președintele Lapar”

– “Da, da. L-am întâlnit acum ceva timp. Cum l-ați descrie?”

– “Am o foarte bună părere, avem întotdeauna ceva de învățat de la cineva cu asemenea experiență”, am replicat, imaginându-mi-l pe Laurentiu Baciu că-mi zâmbește.

 

– “Îl cunoașteți pe Stefan Nicolae?”

– “Da, clar”

– “Care sunt relația dvs cu el?”

– “Buna, atât de buna cât poate fi relația între patronate şi sindicate. Ştefan este un om corect care a înteles că agricultorul este plătit de către patronat şi interesul comun este acela de a dezvolta agricultura românească în beneficiul tuturor părtilor implicate. Chiar Ştefan a subliniat în prima şedinţă de la MADR cât de important este să fim prezenți la dialogul civil European.”, explicat Emil.

 

”Aveți doar cuvinte bune de spus despre oamenii voștri, sunt ei atât de buni?”, întrebă pe la sfârșitul serii directorul Spaniol al Copa Cogeca.

”Bineînțeles că sunt, v-am spus, vă vom surprinde cu calitatea experților noștri”

– “E bine pentru ProAgro…”

– “E bine pentru România, domnule”

– “E bine pentru România, corect!” zâmbi el, ridică paharul și rosti un toast: “Pentru România!”

PS. Acum noi așteptăm ca Guvernul României să finalizeze procesul și să ne permită să aplicăm pentru sprijinul care ne va permite să plătim la Copa Cogeca și să ne alăturăm acestei organizații. Se întâmplă rar ca o țară să investească o sumă și să primească înapoi de 100 până la 1.000 de ori mai mulți bani pentru cetățenii ei. Nu-i așa că e o afacere bună pentru România?

 

 

Scris de la 01/10/2015. Adaugat in Agricultura mondiala. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *