Guvernul a aprobat ajutorarea legumicultorilor ale căror sere au fost afectate de condițiile hidrometeorologice din perioada aprilie-mai 2014

GuvernulGuvernul a aprobat implementarea în perioada următoare din bugetul Ministerului Agriculturii a unei scheme de ajutorare în valoare de 7,7 milioane de lei a aproximativ 1.500 de legumicultori ale căror sere și solarii au fost afectate de condițiile hidrometeorologice nefavorabile din perioada aprilie-mai, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

„Voi prezenta câteva decizii și discuții care au avut loc astăzi în ședința de Guvern pe domeniul Agriculturii, în primul rând aprobarea unei Hotărâri privind schema pe care vrem să o introducem ca urmare a pierderilor pe care anumiți fermieri le-au suferit din cauza condițiilor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie-mai 2014 la culturile agricole în spațiile protejate. Este vorba de o sumă de 7,7 milioane de lei pe care o punem la dispoziție din bugetul Ministrului Agriculturii pentru un număr de aproximativ 1500 de beneficiari, beneficiari care se regăsesc pe raza a 55 de unități administrativ-teritoriale situate în județele Brăila, Călărași,Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova și municipiul București, mai ales zona care este împrejurul municipiului București pentru că acolo au fost câteva pierderi pe care le-am avut în această perioadă. Este vorba de 26.700 mp de geam, deci vorbim de sere, și 2.347.000 mp de folie de plastic pentru solar care au fost distruse în această perioadă”, a declarat ministrul Agriculturii.

Vor beneficia de acest ajutor:

b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea
activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;

c) producătorilor agricoli persoane juridice precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate
juridică constituite conform legii.

Legumicultirii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:

a) să solicite ajutoare de minimis conform prevederilor prezentei hotărâri;

b) să fie înregistrate în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror razăadministrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume şi/sau pentru producere de răsaduri şi/sau flori, în spaţiile protejate afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie – mai 2014;

c) să deţină proces verbal de constatare a pagubelor produse, întocmit de comisiile locale pentru situaţii de urgenţă constituite potrivit legii.

Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis  este următorul:
a) 27,0 lei/ mp pentru geam sere;
b) 3,0 lei/mp folie de plastic solarii.
(3) Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

 

Lista unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale pe a căror rază se află spaţii protejate ale căror elemente de acoperire au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie – mai 2014, pentru care se acordă ajutoare de minimis :

LISTA
unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale pe a căror rază se află spaţii protejate ale
căror elemente de acoperire au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile
manifestate în perioada aprilie – mai 2014, pentru care se acordă ajutoare de minimis
Nr.
crt.
JUDETUL Denumire UAT
1. ALBA –
2. ARAD –
3. ARGES –
4. BIHOR
5. BACAU –
6. BISTRITA –
7. BOTOSANI –
8. BRASOV –
9. BRAILA Bărăganul
Vişani
10. BUZAU –
11. CARAS-SEVERIN –
12. CALARASI Frumuşani-Frumuşani
13. CLUJ –
14. CONSTANTA –
15. COVASNA –
16. DAMBOVITA Lucieni
17. DOLJ Greceşti
Carpen
Almăj
Işalniţa
Predeşti
Desa
18. GALATI –
19. GIURGIU Vărăşti –Vărăşti,
Dobreni
Bolintin Deal
20. GORJ –
21. HARGHITA –
22. HUNEDOARA Ribiţa
23. IALOMITA –
24. IASI –
25. MARAMURES Dăneştii Chioarului
Mireşu Mare
Bontaieni
Siseşti
Coruia
26. MEHEDINŢI – 7
27. MURES –
28. NEAMT Dobreni
Piatra Neamţ
Stefan cel Mare
Dochia – Baluseşti
Romani -Gosmani
Secuieni -Secuieni
Brusturi – Târzia, Cornileşti
Răuceşti
Girov -Căciulesti
Bîrgoani – Bălănesti
Roman
Tarcău
Zăneşti
Săbăoani
29. OLT Pleşoiu
Grădinari
Strejeşti
Gîrcov
Scorniceşti
Curtişoara
Ianca
30. PRAHOVA Balta Doamnei
Gherghiţa
Olari
Puchenii Mari
31. SATU MARE –
32. SALAJ –
33. SIBIU –
34. SUCEAVA –
35. TELEORMAN –
36. TIMIS –
37. TULCEA –
38. VASLUI –
39. VALCEA –
40. VRANCEA –
41. ILFOV Vidra – Creţeşti, Vidra, Sinteşti
1 Decembrie
Popeşti Leordeni
42 BUCURESTI Bucureşti

Scris de la 24/07/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *