Greenpeace: În România încă există culturi ilegale de soia modificată genetic

soiaIn Romania inca mai există culturi de soia modificată genetic, deși acest lucru este interzis în Uniunea Europeană, dar și în România, odată cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană în anul 2007, informeaza Greenpeace.

 

Reprezentanții Greenpeace România au efectuat teste genetice pe teren, au prezentat autorităților rezultatele obținute atât pe teren cât și rezultatele de laborator (Umweltbundesamt, Viena) care atestă prezența soiei modificate genetic din Botoșani.

Rezultatele au fost prezentate comisarilor de la Garda de Mediu, cât și reprezentanților Direcției Agricole și Direcției Sanitar-Veterinare județene.

În data de 26 septembrie, vineri, la prima oră, urmează ca o comisie specială din partea acestor autorități să preleveze probe din teren pentru a le trimite la un laborator din România, pentru reverificare (Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Organisme Modificate Genetic din Alimente şi Furaje- IDSA).

Greenpeace România a făcut astăzi publice informații referitoare la existența culturilor de soia modificată genetic din România. Deși cultivarea soiei modificate este interzisă din 2007, în județul Botoșani au fost identificate mai multe astfel de culturi, în comunele Leorda, Ștefănești, Dornești, Dobârceni, Dăngeni, Mihai Eminescu.

Echipa Greenpeace a prelevat probe de soia în perioada august – septembrie 2014, din județul Botoșani în urma unor sesizări locale.

10 din 10 probe testate – provenind din județul Botoșani – au ieșit pozitiv pentru organisme modificate genetic. Rezultatul testelor a fost atestat și de un laborator acreditat din Viena, Austria[1]. În alte județe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise.

Greenpeace a contactat și autoritățile cu atribuții de verificare în domeniu – Comisariatele Județene ale Gărzii Naționale de Mediu și Direcțiile Agricole Județene, pentru a afla informații în legătură cu controalele efectuate, cu sesizările primite, cazurile de cultivare ilegală a OMG-urilor și măsurile luate în aceste cazuri.

Scris de la 26/09/2014. Adaugat in National. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *