Graul de toamna- cerinte fata de conditiile climatice si edifice

 Graul de toamnaGraul de toamna se poate adapta la climate diferite (subtropical, mediteranean, ocanic si continental), putandu-se acomoda acestora datorita, in primul rand, plasticitatii ecologice deosebite.

Acolo unde spre nord nu se mai poate cutliva graul de toamna, se poate cultiva graul de primavara, care rezista foarte bine la seceta si vanturi uscate si ajunge uneori la maturitate in numai 85-90 de zile de la semanat.

Perioada de vegetatie a graulul se incadreaza, in general, intre 230-250 de zile, ea depinzand de soiul cultivat, dar mai ales de conditiile pedoclimatice in care se cultiva. In partea de sud a tarii noastre, graul se seamana dupa 25 septembrie si se recolteaza la inceputul lunii iulie. Limitele caracteristice pentru semanant in zonele agricole din sudul Romaniei, respectiv epoca optima, se incadreaza intre 1-20 octombrie.
In acesta perioada lunga de vegetatie, o mare importanta pentru obtinerea de recolte profitabile, o reprezinta influenta factorilor climatici. Observatiile effectuate in tara noastra au evidentiat pentru rasarire un necesar de 119 grade Celsius cu limite de variatie intre 100-140 grade Celsius. Infratirea graului are loc dupa germinatie si se desfasoara in conditii optime la temperaturi mai scazute, 8-12 grade Celsius.
Valorile mai ridicate determina o crestere vegetativa mai mare si formarea nodului de infratire aproape de supratafata solului, cu consecinte asupra rezistentei plantelor in perioada de iarna.

Scris de la 27/06/2014. Adaugat in Starea culturilor. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *