Franta, producţie record de grâu in 2015

grâuFranta doboara  un nou record la productia de grâu.Franța, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, ar putea înregistra în acest an o recoltă record de 40,4 milioane tone de grâu moale, cu aproape 8% mai mare decât cea de anul trecut, informeaza Bloomberg.

‘Porturile sunt realmente supra-aglomerate cu grâu iar oamenii trebuie să exporte. Franța ar putea înregistra un ritm susținut al exporturilor în acest an’, a declarat Caroline Bitton, analist la firma de consultanță Agritel. Potrivit sursei citate, producția de grâu în Franța este în creștere după ce fermierii au însămânțat cu grâu cea mai mare suprafață de după anul 1936, iar producția la hectar este cu 4% mai mare decât media. Anul trecut fermierii francezi au recoltat o cantitate de grâu de 37,5 milioane tone.

Potrivit datelor transmise de ministerul agriculturii din Franta, recoltarea grâului  era finalizată în proporție de 99% săptămâna trecută iar operatorii de silozuri Senalia și Socomac au anunțat că nu mai pot primi noi cantități pentru că silozurile sunt pline.

În timp ce producția de grâu a Franței este în creștere, la nivelul Uniunii Europene producția este posibil să fie mai mică decât anul trecut. Comisia Europeană estimează o producție comunitară de 139,4 milioane de tone, cu 6,3% mai mică decât cea de anul trecut. Germania, al doilea mare producător de grâu din UE, va avea în 2015 o recoltă mai mică decât în 2014, la fel ca și Marea Britanie, Polonia, România și Spania, susține firma Coceral, citata de Agerpres.

În paralel, cotațiile futures la grâu la bursa de la Paris au scăzut cu 1,1% luni până la 179,25 euro pe tonă, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni. De la începutul anului și până în prezent cotațiile la grâu au scăzut cu 11%. Potrivi datelor MADR, România a înregistrat în acest an o producție totală de grâu de 7,5 milioane de tone „ușor mai bună” decât în 2014.

 

Scris de la 19/08/2015. Adaugat in Agricultura mondiala. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *